Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow Политика arrow КТБ отива към фалит, установиха депутатите след 5 часа дебати

КТБ отива към фалит, установиха депутатите след 5 часа дебати

  Print E-mail
2014-10-31 17:32:08
източник: news.bg

След над пет часа парламентарни дебати по казуса „КТБ" стана ясно, че отпадна и последната възможност да се мисли за оздравяване на банката.

Припомняме, тя гласеше, че Крайният резултат бе, че народните представителиприеха отпадането на спорната точка три от четирите предложения, гласувани преди два дни в бюджетната комисия.

„Народното събрание, в срок от 6 ноември 2014, да задължи Българската народна банка (БНБ) да предложи действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет".

Народните представители запазиха сега действащия текстот Закона за кредитните институции, според който в срок от пет дни при установен отрицателен актив в КТБ, БНБ трябва да се обърне към компетентния съд с искане за започване на процедура по несъстоятелност. След обявяването на фалит на банката пък има срок от 20 дни за изплащане на гарантираните влогове до 100 хиляди евро.

До голяма степен резултатът, постигнат в пленарна зала бе обусловен от изказването на шефа на БНБ Иван Искров от парламентарната трибуна. Сред важните информации бе и тази, която показа, че спряганият с толкова надежда от всички инвеститор, имащ интерес към КТБ, в същност предлага доста спорни и неприемливи за държавата формули.

Централна банка не може да лекува търговски банки, подчерта от парламентарната трибуна БНБ шефът Иван Искров.

Никоя централна банка в Европа не може да получава инструкции, дори и от правителство и парламент. С тези думи управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров предупреди народните представители.

Гуверньорът на националната ни банка взе думата от парламентарната трибуна по време на обсъжданията на промени в Закона за кредитните институции, като едно от измененията - така наречената точка 3, гласи именно - 
„Народното събрание, в срок от 6 ноември 2014, да задължи Българската народна банка (БНБ) да предложи действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет".

Искров напомни на народните представители, че всички решения трябва да бъдат в съответствие с европейското законодателство и правилата на Европейската централна банка. Като едно от тези правила шефът на БНБ посочи , че никоя централна банка не може да получава инструкции в това число от правителство и от парламент.

„Не е редно да се записва - „препоръчва на Централната банка, задължава Централната банка". Това не можем да го изпълним", заяви Иван Искров и напомни, че БНБ не е изпълнителна власт.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе думата веднага след Иван Искров. Той обвини в бездействие БНБ и директно атакува управителя на централната банка.„Ще участваме, ако трябва нещо да се записва, ако има нещо да се дискутира", все пак посочи управителят на националната ни банка. Той препоръча на народните представители да ги имат тези неща предвид, когато вземат решения, тъй като когато става въпрос за промени, те винаги трябва да бъдат изпратени за съгласуване на Европейската централна банка.

Г-н Искров, при този крехък мир, който има в парламента, искате да ни вмените отговорности, които не са наши. Нашето добро желание да се даде някакъв още срок тези хора, на които не са гарантирани влоговете е губене на време, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Той откри в Закона за кредитните институции съществуващ член 121, който е в духа да спорната точка 3 от предложенията, приети преди два дни от бюджетната комисия.

Този член гласи „БНБ изготвя план за контролиране, преструктуриране на всяка лицензирана банка в България, който може да бъде приложен, ако банката изпадне във финансови затруднения". 6 месеца къде е този план, къде го приложихте?, попита Борисов Иван Искров.

Стана ясно, че в последвалата парламентарна почивка Борисов събира депутатите си и ще предложи точка 3 да отпадне. Виновните да си понесат отговорност, настоява той. До сутринта бил оптимист, че може да се спаси банката. Сега обаче не виждал добро развитие за КТБ. Нашите добри намерения, могат да създадат по-голяма угроза, заяви Борисов.
(По-късно резултатът от тази сбирка на групата на ГЕРБ бе очакваният - точка трета се оттегля).

Задочните искри между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и управителя на БНБ Иван Искров продължиха и в кулоарите на НС.

Отговорили сме с нашия доклад, това заяви Искров в отговор на въпрос как ще отговори на критиките на Борисов. Били сме там, където трябва да бъдем, поясни той и категорично заяви - изпълнявали сме стриктно задълженията си.

Шефът на БНБ обеща също така да отговори трябва ли да има спасителен план за КТБ.  Обеща да отговори по-обстойно и на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Има закон, да се спазва, бе лаконичният коментар на Борисов след заседанието на парламентарната му група.

Ние искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим банката. Това посочи пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Герберите, по думите му, са очаквали доклада на Българската народна банка (БНБ) за разкритото в Корпоративна търговска банка (КТБ). „Неговият доклад (бел. ред. на Искров) обаче е категоричен, че всъщност банката е в много тежко състояние и не може да се оздрави", направи прочит на чутото Борисов.

Той определи предложението на т.нар. „Омански фонд" като много рисковано. „В момента няма смисъл да се прави каквото и да е било", категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Относно управителя на БНБ, Борисов призна, че според негоИскров буквално „тупа топката" и има огромна вина за случая, тъй според сегашното законодателство Централната ни банка е трябвало да предложи план за преструктуриране. „Аз се надявам Искров да си подаде оставката всеки момент", заяви още по адрес на Искров Бойко Борисов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?