29 Март 2024 г. Петък

БНБ не може да лекува търговски банки, отсече Искров пред депутатите

2014-10-31 11:52:06

Централна банка не може да лекува търговски банки, подчерта от парламентарната трибуна шефът на БНБ Иван Искров.

Никоя централна банка в Европа не може да получава инструкции, дори и от правителство и парламент. С тези думи управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров предупреди народните представители.

Гуверньорът на националната ни банка взе думата от парламентарната трибуна по време на обсъжданията на промени в Закона за кредитните институции, като едно от измененията гласи именно - „Народното събрание, в срок от 6 ноември 2014, да задължи Българската народна банка (БНБ) да предложи действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет".

Искров напомни на народните представители, че всички решения трябва да бъдат в съответствие с европейското законодателство и правилата на Европейската централна банка. Като едно от тези правила шефът на БНБ посочи , че никоя централна банка не може да получава инструкции в това число от правителство и от парламент.

„Не е редно да се записва - „препоръчва на Централната банка, задължава Централната банка". Това не можем да го изпълним", заяви Иван Искров и напомни, че БНБ не е изпълнителна власт.

Ще участваме, ако трябва нещо да се записва, ако има нещо да се дискутира", все пак посочи управителят на националната ни банка. Той препоръча на народните представители да ги имат тези неща предвид, когато вземат решения, тъй като когато става въпрос за промени, те винаги трябва да бъдат изпратени за съгласуване на Европейската централна банка.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе думата веднага след Иван Искров. Той обвини в бездействие БНБ и директно атакува управителя на централната банка.

Г-н Искров, при този крехък мир, който има в парламента, искате да ни вмените отговорности, които не са наши. Нашето добро желание да се даде някакъв още срок тези хора, на които не са гарантирани влоговете е губене на време, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Той откри в Закона за кредитните институции съществуващ член 121, който е в духа да спорната точка 3 от предложенията, приети преди два дни от бюджетната комисия.

Този член гласи „БНБ изготвя план за контролиране, преструктуриране на всяка лицензирана банка в България, който може да бъде приложен, ако банката изпадне във финансови затруднения". 6 месеца къде е този план, къде го приложихте?, попита Борисов Иван Искров.

Стана ясно, че в последвалата парламентарна почивка Борисов събира депутатите си и ще предложи точка 3 да отпадне. Виновните да си понесат отговорност, настоява той. До сутринта бил оптимист, че може да се спаси банката. Сега обаче не виждал добро развитие за КТБ. Нашите добри намерения, могат да създадат по-голяма угроза, заяви Борисов

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати