Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Дек 12
Начало arrow Бизнес arrow Консорциум представи оферта за КТБ

Консорциум представи оферта за КТБ

  Print E-mail
2014-10-31 11:49:29
източник: news.bg

Новосформираният консорциум ЕПИК, Фондът на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и Gemcorp са изпратили на 29 октомври предложение за инвестиции в КТБ до Министерски съвет, Министерство на финансите и БНБ. Инвеститорите предлагат да вложат 2,3 млрд. лв. в банката, обяви в „Тази сутрин" по БиТиВи икономистът Вера Ахундова от неправителствената организация „Ние гражданите", която обединява вложители в КТБ.

По думите й офертата е получена от институциите, като тазиинформация беше потвърдена в ефира на БиТиВи от служебния министър на финансите Румен Поражанов. Той обяви, че офертата е пристигнала късно снощи по електронен път.

По думите му текстът представя тяхната визия за оздравителен план и какво би се разгледало в един или друг вариант. Според министъра обаче освен този план консорциумът трябва да представи ясни гаранции за ресурса, който ще вложи, за да покажат сериозността на техните намерения. Нужни са и по-ясни параметри и размери.

Според Вера Ахундова инвеститорите предлагат рекапитализация за над 2.3 млрд. лева, които те да вложат, като след това да има 50% тяхно участие и 50% участие на държавата. Имат няколко идеи как да стане оздравяването.

Потенциалните инвеститори имат представа какви активи са в капитала и обезпеченията на банката - над 9,8 млрд лева, обясни тя. Има бизнеси и стратегически активи, които са заложили в банката и до 2-3 години тя ще излезе на печалба, уверена е Ахундова.

Междувременно агенция БГНЕС публикува писмото на кандидат-инвеститорите, което е било изпратено до нея. Оманският фонд официално е подал оферта за Корпоративна търговска банка (КТБ) на 29 октомври, въпреки вчерашните информации, че реална оферта не е подадена.

В писмото се казва, че Оманският фонд очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева като кешов капитал.

Освен това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на банката, за да запълни липсите. Това ще осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното й отваряне.

Оманският фонд подчертава, че не е получил достъп до доклада на одиторите за КТБ, според който дефицитът на банката възлиза на 4,3 млрд. лева. Консорциумът настоява за достъп до доклада на одиторите, за да започне работа с настоящото и бившето ръководство на банката с цел да се установи дали дефицитът е сходен с настоящите изчисления.

Собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите, отбелязват още от фонда. В писмото се посочва още, че вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката.

Припомняме, КТБ е поставена под особен надзор вече повече от четири месеца. Кризата около банката избухна в края на юни. Тогава КТБ се обърна към БНБ с молба за помощ и беше поставена под специален надзор. Кризата се задълбочи от медийните изяви на управителя на БНБ Иван Искров, който изнесе противоречива информация за състоянието на банката. Миналата седмица бе внесен доклад в БНБ, в който се казва, че дупката в КТБ е 4,2 милиарда лева.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в момента се намира в Сърбия. Оманският фонд и руската Внешторгбанк са сред миноритарните акционери в КТБ.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?