23 Април 2024 г. Вторник

Закърпваме положението с нов дълг от над 4 млрд. лева

2014-10-30 19:29:08

Приходите в бюджета ще бъдат с 1 млрд. лв. лв по-малко от това, което е заложено в него.

Това заяви председателят на временната парламентарна бюджетна комисия Менда Стоянова, която заедно със своите колеги от другите парламентарни сили и членове на комисията бяха във финансовото министерство на работна среща.

В същото време разходите са с 500 млн. лв. по-високи, които определят 1.5 млрд. лв. по-голям дефицит от заложения от кабинета Орешарски. Това налага нова емисия дълг, която обаче ще е с размер от над 4 млрд. лв.

Припомняме, според актуализацията на бюджета, внесена от служебното правителство допълнителният държавен дълг трябва да възлиза на 4.5 млрд. лв.

По думите на Стоянова, за капитализиране на Фонда за гарантиране на влоговете, който трябва да се разплати с вложителите в КТБ, ще са необходими 1.7 млрд. лв. Други близо 1 млрд. лв, ще трябват, за да се погаси емисията от юни, с която се осигури ликвидност на ПИБ.

Стоянова не се съгласи и с мнението на Ивайло Калфин от АБВ, който по-рано заяви, че фондът за гарантиране на влоговете трябва да се капитализира със собствена емисия дълг. По думите й макар законово такава опция да е възможна, не е разписан ясен механизъм, по който фондът да набере тези средства.

Според нея е по-добре държавата да емитира дълг, който да предостави като заем на фонда, който с течение на времето да върне парите, като дори прибави към тях и лихва. Друг положителен елемент при емисия на дълг от държавата, а не от фонда е, че държавата ще може да привлече средства на по-ниска лихва.

По думите на Менда Стоянова, бюджетният дефицит няма да може да бъде удържан под 3%, като по този начин най-вероятно ще се стигне до свръх дефицит и санкции от страна на ЕС.

Тя отново не подкрепи мнението на Ивайло Калфин, който заяви, че може дефицитът в бюджета да се ограничи до 3%. За да се случи това, трябва някъде да не платим, а това няма как да бъде прието политически, заяви Стоянова.

От думите на Ивайло Калфин пък стана ясно, че вариант за спасение за КТБ не е бил обсъждан на днешната среща в Министерството на финансите.

Новите данни за изпълнението на бюджета са показали, че дупката в него от 1,2 млрд. лева е спряла да расте, допълни Калфин.

По темата КТБ по-рано днес Менда Стоянова коментира в кулоарите на парламента, че в момента в България има инвеститор, който обикаля Българска народна банка (БНБ), Министерство на финансите и други институции и е готов да инвестира 1 млрд. евро в Корпоративна търговска банка (КТБ).

„Време за този инвеститор няма", подчерта Стоянова и се зарече, че единствената цел на народните представители е да дадат време и шанс на този, който иска да инвестира в нашата банкова система. „Искаме да дадем възможност и още малко време БНБ да си свърши работата", добави народната представителка от ГЕРБ. По този начин тя обясни и предложенията гласувани вчера от бюджетната комисия.

Също днес се появи информация, че Оманският фонд бил внесъл официална оферта в БНБ за КТБ.

Според източници на Money.bg обаче реална оферта не е депозирана още, а става дума за пореден кръг от размяна на кореспонденция между Оманския фонд и БНБ за потвърждаване на инвеститорско намерение.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати