28 Март 2024 г. Четвъртък

Откриха формулата: Двупартиен кабинет с трипартийно мнозинство в НС

2014-10-30 19:24:30

Готови сме да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок, заяви  Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Тя обясни, че това споразумение ще бъде придружено от разработени програми, за които ГЕРБ ще търсят по-широка подкрепа.

По думите на Томислав Дончев бъдещ кабинет с подобна формула е логично да се нарича коалиция на малцинството с търсене на широка парламентарна подкрепа.

ГЕРБ са готови да търсят и парламентарната подкрепа с подобна програма и от народните представители от АБВ.

Партията на Бойко Борисов и Реформаторите са си дали срок до понеделник или вторник другата седмица да подготвят въпросната програма за управление и да я обсъдят.

Двупартийно правителствено мнозинство, скрепено с писмено споразумение", си представя Радан Кънев.

ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите на Патриотичния фронт и около тази програма ще направим възможното, за да структурираме политическо мнозинство. След това, ако има такова политическо мнозинство, то ще бъде предложена структура и състав на правителство, уточни Кънев.

Правителство, което по състава си да бъде двупартийнои мнозинство в Народното събрание, скрепено с писмено споразумение, което да бъде най-малко трипартийно, е формулата според лидера на ДСБ.

Малко по-рано стана ясно, че от Патриотичния фронт настояват първо да се напише програма за управление и след това - всичко останало.

Валери Симеонов напусна първи тристранната среща и коментира пред медиите, че преди да се говори за правителство, коалиции и т.н. партиите трябва да се обединят около създаването на една програма, като ПФ иска колкото се може повече партии да се обединят около подобна програма за управление.

„Ние сме готови на отстъпки, защото виждаме, че и другите страни са готови на отстъпки", загатна Симеонов за критикуваните вчера от Европа и ГЕРБ приоритети в програмата на ПФ.

Патриотите обаче са много недоволни от вчерашната визита на Жозеф Дол и поведението му.
„Засегнати сме от поведението на европееца Дол, който вместо да се запознае с нашата програма, просто преразказва едни глупости, които са му написали 60 цигани в една петиция", ядосано заяви патриотът.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати