20 Април 2024 г. Събота

ГЕРБ и ДПС в коалиция за КТБ

2014-10-30 08:46:27

ГЕРБ и ДПС влязоха в първата тематична коалиция и то по въпроса за съдбата на КТБ. Това стана на заседанието на бюджетната комисия, на която бяха обсъдени мерки за излизане от кризата с финансовата институция.

Депутатите от двете партии подкрепиха първо решение, внесено от ГЕРБ, с което се променят законодателните мерки за банкова несъстоятелност. Според одобреното предложение (виж в карето), което ще влезе в пленарна зала, от една страна трябва да започне бързо изплащане на гарантираните депозити, а от друга въпреки очаквания отрицателен капитал на КТБ - БНБ ще трябва да я оздравява.

След това представителите на ГЕРБ и ДПС гласуваха и "за" проекта на депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев, който сроред ДПС трябва да покаже, че партията им няма нищо общо със случилото се с банката на Цветан Василев. Този законопроект не беше подкрепен от Реформаторския блок и БСП.

Реформаторите обаче гласуваха за три от предложенията на ГЕРБ в другото решение, включително точката за международна компания за финансово разследване, която да проследи всички потоци и трансфери в КТБ. Това искане имат и ДПС.

Какво одобриха депутатите 

Според гласувания текст ("максимално широко" определение както го нарекоха) БНБ  ще е длъжна да вземе мерки по оздравяването на всяка банка, чиито собствен капитал е станал отрицателен. Това трябва да стане с промени в Закона за кредитните институции до 6 ноември и противоречи на настоящото законодателство. 

Мотивът на вносителите от ГЕРБ е, че така се премахва наричаният от тях "автоматизъм", при който в момента БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, чиито собствен капитал е отрицателен.

Представителите на БСП в комисията предварително обявиха, че не подкрепят нито това решение, нито останалите, тъй като е станало ясно, че няма сериозен инвеститорски интерес към КТБ, обясни Румен Гечев. Икономически е несмислено да очакваме, че някой ще налива милиарди в банката при нейната ситуация или пък ще се вземат от бюджета като се има предвид състоянието му, допълни Гечев.

Още преди гласуването на текстовете управителят на БНБ Иван Искров бурно възрази срещу задължението, което депутати искат да вменят на централната банка, защото страната е в ситуация на валутен борд. Във всички страни от ЕС спасяването на банки стана с пари от бюджета, подчерта той.

Въпреки несъгласието на БСП и редакционните бележки от ДПС и Реформаторите (в комисията техни представители са Корман Исмаилов и Димитър Танев) депутатите приеха още, че в срок, който предстои да се уточни, правителството съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор трябва да извърши анализ на Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките и да внесе в Народното събрание законодателни изменения в съответствие с правото на Европейския съюз в областта на банковото дело, които да гарантират ефективност на банковия надзор и стабилност на банковата система в България.

Йордан Цонев от ДПС уточни, че движението подкрепя текста с уговорката, че директивата на ЕС за изплащането на депозити от поставени под надзор банки, ще влезе от началото на следващата година.

Народното събрание в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и в сроковете, определени в правото на Европейския съюз, гласуваха още депутатите от бюджетната комисия. Те решиха и да се препоръча на БНБ да сключи договор с международна компания с опит в банковата дейност, която да проследи извършените от акционерите и администраторите на банката, както и на свързаните с тях лица, операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери.

Тези решения предстои да бъдат обсъдени и подложени на гласуване в пленарна зала.

Ръководството на БНБ, което участваше в заседанието на комисията и повече от четири часа отговаряше на въпроси на депутатите, неколкократно отказа да даде поискания съвет от депутатите какви мерки и законови промени е логично да се приемат като се има предвид ситуацията в КТБ. "Към момента не можем да отговорим на този въпрос. Притеснява ни да кажем това, което не знаем", обяви след поредното настояване на Менда Стоянова управителят на централната банка Иван Искров.

В емоционален тон той призова да не се вменяват всички отговорности на централната банка. "Като не спазваме закона, информирайте главния прокурор да дойде да ни арестува", заяви той.

Подуправителят на банката Калин Христов обясни, че БНБ не може да изготвя план за държавна помощ.
Мислили сме върху всички варианти, които ги пише в книгите, но едно е академично управление, друго е в реалния живот – дали има хора, с които да се обсъждат такива варианти, коментира Димитър Костов.

От БНБ отново разказаха, че до момента никой акционер или инвеститор не се е ангажирал да налее цялата необходима сума в КТБ, за да може тя отново да работи. Такива предложения има само за част от сумата, а се очаква останалата да дойде от бюджета.



Ето гласуваните предложения и подкрепата за тях: 

1. Министерският съвет съвместно с Българската народна банка и Комисията за финансов надзор, в срок до ............... да извърши анализ на Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките и да внесе в Народното събрание законодателни изменения в съответствие с правото на Европейския съюз в областта на банковото дело, които да гарантират ефективност на банковия надзор и стабилност на банковата система в България.

Гласове: За - 12, против - 4 

2. Народното събрание в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и в сроковете, определени в правото на Европейския съюз.

За - 12, против - 4

3. Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина.

За - 10, против - 6 (Реформаторите бяха против) 

4. Препоръчва на Българската народна банка да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в банковата дейност, което да проследи извършените от акционерите и администраторите на банката, както и на свързаните с тях лица, операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери.

За - 12, против - 4


Реформаторите имат допълнение към текста, което ще бъде отразено за гласуването в зала.

В края на заседанието председателят на комисията Менда Стоянова обяви, че в четвъртък следобед в Министерството на финансите ще се състои среща, на която ще се обсъди актуализацията на бюджета и този на здравната каса както и ситуацията около КТБ. Стоянова призова на нея да отиде поне по един представител от политическа сила, който е член на бюджетната комисия.

В последните минути депутатите одобриха и проекта на Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС за промени в Закона за кредитните институции, с който те твърдят, че ще покажат че ДПС няма нищо общо с банката на Цветан Василев. Той беше подкрепен от ГЕРБ. 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати