26 Април 2024 г. Петък

Близнашки: Ако се отворят досиетата в КТБ, това ще е нов 10 ноември

2014-10-30 08:26:36
За отваряне на досиетата в КТБ се обяви служебният премиер Георги Близнашки. В интервю за БНТ той подчерта необходимостта от бърза развръзка по казуса в кратък отчет за работата на служебното правителство. По думите му хората с малки депозити трябва да получат достъп до тях.

"Ако се снеме тайната, това ще предизвика доста сътресения в политическия ни елит, това ще бъде нов 10 ноември", подчерта той.

По думите му Цветан Василев най-сетне трябва да се върне в България и да разкаже цялата истина за КТБ. "Той трябва да прояви отговорност и към хората, които са му се доверили, поверявайки средствата си в КТБ, така и към цялото общество", каза служебният министър-председател.

Той коментира и опитите за създаване на правителство. Според очакванията му в средата на следващата седмица трябва да се възложи проучвателен мандат. "Или ще имаме успешен първи мандат, или няма да имаме правителство въобще. Моето лично желание и внушение към основните политически сили е да постигнат съгласие, да намерят допирните точки на компромиса и някъде към 10 ноември да имаме съставено правителство", каза премиерът.

Сред най-важните задачи, свършени от служебното правителство, Близнашки посочи провеждането на честни и легитимни избори, внасянето в Народното събрание на проекта за актуализация на бюджета и възстановяването на нормалния диалог с еврокомисията.

"Изпълнили сме 90% от поетите ангажименти. Този процент можеше да бъде по-висок, ако не се опираше до неща извън прерогативите на правителството, заяви Близнашки. Той изрази съжаление, че бюджетът не е бил актуализиран в края на мандата на предходното Народно събрание, защото това е създало огромни затруднения в работата на служебното правителство. "Ние много често буквално изстисквахме бюджета, за да намерим средства за извънредните ситуации, пороите и наводненията, респективно справянето с последиците от тях", коментира Близнашки. Той каза, че в началото на август са били изразходвани над 80% от средствата в държавния бюджет, предвидени за публичната администрация.

По отношение на нападките към служебното правителство, че правят чистка в държавната администрация Близнашки коментира, в никакъв случай не може да става дума за чистка. По думите му освободените ръководни кадри в държавната администрация са не 400 както се твърди, а 218. Останалите си били тръгнали сами.

"Правителството Орешарски" не си даваше сметка до каква степен хората не искаха те да управляват. Аз всеки ден в годината на протестите съм бил на улицата", каза Близнашки в коментар за грешките на правителството.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати