18 Април 2024 г. Четвъртък

КТБ ще се оздравява, реши бюджетната комисия в НС

2014-10-30 08:08:20
Временната комисия по бюджет и финанси прие решение, което на практика предвижда оздравяването на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка. С него отпада т. нар. автоматизъм, при който в момента БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, чийто собствен капитал е отрицателен.

До 6 ноември НС трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, е записано в решението. То беше прието с мнозинство, но без гласовете на БСП.
Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме и законодателни изменения, които да гарантират изплащането на гарантираните депозити според европейското право, записаха още депутатите.

Решението предвижда също Министерският съвет съвместно с БНБ и КФН да извърши анализ на законодателството и да внесе в НС законодателни изменения, гарантиращи ефективността на банковия надзор.

Препоръчва се и наемане на международна фирма, която да проследи изгубените пари в КТБ.

Според сега действащото законодателство КТБ би трябвало да бъде обявена веднага след осчетоводяването на данните от одиторския доклад в несъстоятелност.

Все още има интерес от потенциални инвеститори към оздравяването на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), коментира по-рано подуправителят на Българска народна банка (БНБ) Калин Христов по време на изслушване пред временната парламентална комисия по бюджет и финанси.

Това са виенският фонд EPIC, Оманският фонд и консорциум, създаден на 22 септември, който желае да рекапитализира банката. Проблемът е, че тези институции очакват държавна помощ, а БНБ нито може да реши, нито одобри подобна помощ.

Димитър Костов обясни от своя страна, че оздравяването на банката ще струва най-малко 6 млрд. лв - липсващите 4,22 млрд. лв, както и още няколко милиарда ликвидна подкрепа, която да убеди вложителите, че банката има достатъчно пари.

Очаква се ефектът от фалита на институцията да бъде по-малко от 0,5% от икономическия ръст.

Иван Искров обаче не можа да отговори на конкретния въпрос дали БНБ подкрепя промяна в законодателството, за да бъде намерено решение за оздравяване на КТБ.

Позицията на ГЕРБ е, ако може да бъде намерено пазарно решение за банката, уточни по време на дискусията Менда Стоянова, но при положение, че има реален шанс за оздравяването.

От БСП обаче бяха категорично против да се продължава да се търси вариант за оздравяване. Според Румен Гечев от месеци е ясно, че "няма инвеститор, който да дойде и да налее няколко милиарда" в банката.

Без сериозен дебат комисията прие и проекта за промяна на Закона за кредитните институции, предложен от ДПС. Този законопроект обаче не беше подкрепен от Реформаторския блок и БСП.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати