28 Март 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ даде срок на РБ да решат за кабинет до понеделник

2014-10-30 07:30:40
ГЕРБ постави срок на Реформаторския блок да решат до понеделник дали ще участват в правителството. Това се разбра след поредния кръг преговори между двете формации в парламента. След нея партиите демонстрираха желание да постигнат съгласие, но признаха, че засега не са постигнали резултат. 

Ако до понеделник няма съгласие, прогнозите са песимистични, обясниха от ГЕРБ.

„Първото, което искаме да ви кажем, е, че продължаваме”Не можем да ви представим резултат, защото такъв все още не сме постигнали”. Тя обясни, че по време на днешните разговори е говорено по политическата формула за съставяне на кабинет и по програмата.

Томислав Дончев, който беше част от екипа, преговарящ от името на ГЕРБ, обясни, че без да се изчисти политическата формула, няма да може да се продължи напред. Ако има резултат по нея, следващите „тактове” са постигане на съгласие по механизмите на взимане на решения и след това разпределянето на отговорности и персонален състав на кабинета.

„Ако ние до понеделник нямаме окончателен вариант и нямаме съгласие, за съжаление, прогнозите за създаване на кабинет са изключително песимистични”, каза още Томислав Дончев. 

Той отново увери, че с Реформаторите нямат сериозни различия, и обясни, че в момента правят детайлен анализ на двете програми. „Нямаме различия в целите и принципите, именно затова водим разговори”, каза Дончев.

Румяна Бъчварова, която също участва в преговорите, обясни, че посочването на срок не е израз на притеснение, а на деловитост. Тя обясни, че готовността на Бойко Борисов да направи кабинет сам не е нов елемент. 

„Още при първото ни изявление казахме, че това е последното ниво на компромис, до което ние можем да стигнем”, каза Бъчварова.

По-рано днес след серия срещи на Борисов и шефа на ЕНП Жозеф Дол с четири от партиите в парламента лидерът на ГЕРБ обяви, че ако не се направи коалиция между ГЕРБ и РБ, той ще внесе кабинет само на ГЕРБ.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати