23 Април 2024 г. Вторник

Печатът днес

2014-10-30 07:28:45
"Борисов обяви Патриотичния фронт за недопустим партньор", пише на първа страница "Преса". Решението да отхвърли коалиция между ГЕРБ, РБ и ПФ Бойко Борисов е взел в понеделник, когато чул от трибуната на Народното събрание исканията на Валери Симеонов. Идеята на националиста за разполагане на ракети "земя-земя" срещу Турция и за въвеждане на общественополезен труд за родители, чиито 6-годишни деца не знаят добре български, "изключително възпали посолствата", разказа Борисов.

Шефът на ЕНП Жозеф Дол също се обяви против тези "ксенофобски" искания.

"Дол предопредели преговорите", коментира в "Стандарт"Няма значение какво ще се разберете на преговорите, правете правителство на малцинството. В него по документи няма да присъства Патриотичният фронт, но де факто то няма как да бъде избрано без гласовете на патриотите".

При такава комбинация на всички ще им замирише на задкулисие и ще се усъмнят и в Реформаторския блок, и в ГЕРБ.

На въпрос на "Труд" остава ли опцията ГЕРБ да предложи кабинет, каквото и да се случи следващите дни, Бойко Борисов посочва, че не изключва никакви варианти и усилията да има правителство ще продължат. "Ако не - отиваме на избори. Аз показах, че съм готов да поема всякаква отговорност, готов съм да жертвам партията дори, за да има правителство и стабилност", заяви Борисов.

"Труд" Валери Симеонов, лидер на НФСБ, декларира, че все пак е готов на разговори и ситуацията може да се промени.

Реформаторският блок е поискал участие на Патриотичния фронт в коалиция с ГЕРБ, за да не зависи бъдещото дясноцентристко правителство от "златните пръсти" на ДПС, е научил "Труд".

"Стандарт" публикува коментар на Антоний Гълъбов, политолог. Той отбелязва, че единственото разумно решение би било да се върви към програмно правителство, което е формирано около ясна управленска програма с мандата на ГЕРБ, което да може да разчита на необходимата парламентарна подкрепа за реализирането на програмата. Дефектът в дизайна, който избра ГЕРБ за водене на консултации и преговори, беше в това, че всъщност съсредоточи вниманието си върху съставянето на коалиционен кабинет, а не върху развитието на пространства на съгласие в парламента.

В интервю за "Труд"Според мен реформаторите просто си качват цената и шикалкавят, за да покажат на ГЕРБ до каква степен е зависим от тях. След което да осребрят позициите си в изпълнителната власт. Другата хипотеза е още по-неприятна. Реформаторският блок се опитва да представи нещата така, като че ли ГЕРБ трябва да бъдат виновни за несъставяне на правителството, което ще доведе до разпад на този парламент с презумпцията, че ще имат по-добри изходни позиции при следващите избори. Това е опасна заблуда", предупреждава Сугарев.

Откакто са започнали разговорите за сформирането на правителство, няма и ден, в който Радан Кънев да не излезе със свои кръчмарски сметки, коментира "Монитор". Може би това е и една от причините за прехвърчащите искри вътре между реформаторите. Очевидно недоразуменията вътре в Реформаторския блок станаха препъникамък за сформирането на правителство. Май Радан Кънев още не е осъзнал, че изборите вече са минали. Затова и безотговорното му поведение пред медиите е недопустимо. Той непрекъснато се опитва да поеме ролята на адвокат на Реформаторския блок в публичното пространство, без някой да го е натоварил с тази отговорност, или пък още по-малкото да му е гласувал доверие. Обратите от негова страна, имитацията на диалог на моменти приличат на селско представление.

"Коалиционна мъка на РъБъ", коментира "Сега". Постоянните величини в политическата игра, предшестваща съставянето на кабинет са ГЕРБ и ДПС. Ако има нещо сигурно, то е, че ГЕРБ ще е в основата на бъдещото управление като най-голямата парламентарна партия и единствената, готова да се нагърби с тази задача. Другата константа е ДПС. Още в нощта след изборите движението заяви ясната си позиция, че е готово да подкрепи дясноцентристко правителство с евроатлантическа ориентация, и оттогава не е мръднало ни на йота. Нежеланието на Борисов да загуби питомното ДПС, за да гони някакви диви патриотари и неразбрани реформатори, предопредели формата на бъдещата власт -правителство на ГЕРБ без Патриотичния фронт и с участието на Реформаторския блок, ако искат. Ако ли не - самостоятелно правителство на ГЕРБ с плаващата подкрепа на останалите партии и мълчаливата гаранция на ДПС.

Дотук категорично печели Ахмед Доган. Сега на ход са реформаторите. Проблемът е, че ГЕРБ може да мине и без тях, но те без него не могат. Борисов изигра блестящо ролята на блокиращата пешка, чрез която Доган е на път да спечели и тази шахматна партия.

"Борисов спечели покера за кабинета", коментира в "Стандарт"политологът Първан Симеонов. Според него в хода на тези преговори Бойко Борисов окончателно се легитимира в българския политически пейзаж. На него вече не може да се гледа като на временно популистко явление, а като на водещ фактор. Той беше "лошото момче" на българската политика, беше отмъстител, а сега вече е добрият герой. Едно е сигурно - ГЕРБ ще излезе от създалата се ситуация с минимален негатив, а може би дори и с позитив. Останалите партии може да излязат с доста сериозен негатив. Защото в обществото се създава впечатлението, че Бойко Борисов и ГЕРБ искат да направят нещо, а другите им пречат. Вече ГЕРБ поставя ултиматуми и решава как да управлява.


"Актуализация без реформи = проблем", коментира в "Труд" Георги Ангелов, старши икономист, Институт "Отворено общество". Той припомня, че 2012 беше последната година, в която имахме редовно правителство за цялата бюджетна година. Тогава бюджетният дефицит беше 0,5% от БВП - един сравнително нисък дефицит, който не създава сериозни проблеми. През 2014 г., след актуализацията се очаква бюджетен дефицит, който е 4% от БВП. Това е осем пъти повече! Това увеличение за две години не е шега - това е бедствие. Такива темпове могат да вкарат и най-стабилната страна в бюджетна криза, а след това неизбежно идва болезнено лечение от МВФ. Тази надвиснала опасност засега не внася дори нотка на здрав разум в бюджетната политика. И двете правителства, които управляваха тази година, одобряват допълнителни разходи вместо да налагат дисциплина в бюрокрацията.

По-големият проблем е липсата на реформи - и най-вече отказът дори да се мисли за реформи. До 2 седмици ще бъдат възстановени парите по спрените оперативни програми от Европейския съюз. Това обяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова, съобщава "Стандарт". ДОчакваме 700 млн. лева от ЕК по ОП ДОколна среда" до края на годината. Държавният бюджет до момента е разплатил около 450 млн. лева по "Околна среда" и спрените две оси на "Регионално развитие", обясни Цанова.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати