20 Април 2024 г. Събота

Вежди Рашидов погна управата на БНБ в парламента

2014-10-29 16:11:47

Кой позволи на КТБ да рухне? Защо тази банка рухна? Кой краде парите на българския данъкоплатец? Къде е държавата, която трябва да защитава българските граждани?

Всички тези въпроси постави народният представител от ГЕРБ Вежди Рашидов пред управителя на БНБ Иван Искров и останалите членове на Управителния съвет на националната ни банка, които са на изслушване пред временната парламентарна бюджетна комисия.

Припомняме, още от поставянето на КТБ под специален надзор Рашидов не скри големите си депозити в кризисната банка и многократно обвини БНБ за това, че ще загуби парите си.

Моите пари ги оставете. Хала да са ми. Ковчег джоб няма. Пак ще си ги изкарам", заяви днес Рашидов и потърси отговори на няколко питания, сред които открои - „Кой ще отговаря за това, че се застраши националната сигурност?".

Герберът поиска да разбере още коя е институцията у нас, която раздава лицензи на българските банки, коя е институцията, която трябва да прави надзора и да наблюдава лихвените проценти.

„Колко години БНБ не е питала за високите лихви в КТБ?", пита още Вежди Рашидов и добави - „Или сте чакали ние вложителите да правим това нещо и да ви вършим работата".

Кризата в КТБ, по думите на депутата, е един прецедент в европейската банкова система, една атака и нападение върху българска банка, където има много ощетени български граждани.

„Как така толкова дълго време позволихте да разхлабите банковата система, а сега да ми обяснявате, че е стабилна?", продължи с питанията герберът.

Той обяви, че в момента разполага с информация за това кои хора имат кредитни карти от КТБ и са си ги харчили, както и данни за политици, които са ползвали средства от банката.

„Ние мълчим, защото още не можем да го докажем", обясни Вежди Рашидов.

„Гневен съм и аз, г-н Рашидов", му отговори и управителят на БНБ Иван Искров, но обяви, че голяма част на въпросите на гербера не са към Централната банка.

Защо никой не говори за отговорността на ключовите акционери в КТБ, попита от своя страна Искров и за пореден път той определи кризата „КТБ" като криминален случай, като изтъкна, че очаква с нетърпение края на разследването на Софийска градска прокуратура (СГП).

По отношение на сигнала на Вежди Рашидов, че знае за кредитни карти на определени хора, гуверньорът категорично заяви, че не знае чии са тези карти и не разполага с такава информация.

Иван Искров още веднъж заяви, че в момента банковата система у нас е стабилна, но ядосано предупреди, че ако така се говори, както го прави Рашидов, то наистина ще предвизвикаме криза.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати