20 Април 2024 г. Събота

Йошка Фишер: Русия торпилира проекта "Набуко"

2010-09-09 21:30:16
Руското ръководство прави всичко възможно, за да попречи на реализацията на проекта за газопровод „Набуко“, заяви бившият външен министър на Германия и бивш лидер на партията Зелените Йошка Фишер в интервю за германското издание „Ханделсблат“.

В момента Йошка Фишер е политически консултант на ръководителите на проекта, уточнява РИА „Новости“.

„Руското правителство трябва да освободи своите икономически интереси от политическите амбиции“, заяви Фишер в интервюто, публикувано в четвъртък.

Изданието нарича проектите за газопроводи „Южен поток“ и „Набуко“ конкурентни.

Според Фишер за Русия в случая става дума не само за газа, но и за власт в региона. 

Иначе според Фишер проектът „Набуко“ се развива добре. 

Изданието отбелязва, че Фишер знае, че неговият проект в момента се намира в критична фаза. За да започне строителството, а след това и първите доставки на газ, както е планирано през 2015 г., консорциумът трябва най-накрая да сключи договори с доставчиците.  

„Руската страна торпилира проекта както може. Тя оказва натиск върху възможните доставчици като Туркменистан или купува газ от Азербайджан“, пише „Ханделсблат“. 

Проектът „Набуко“ предвижда транспортиране на природен газ от Каспийския регион в европейските страни, заобикаляйки Русия, през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. 

Планира се по него годишно да се пренасят по 31 милиарда куб. м. газ, което ще съставлява не повече от 5 % от нуждите на ЕС от газ през 2020 г. В консорциума участват германската компания RWE, австрийската OMV, румънската Transgaz, българската Bulgargaz и унгарската MOL. Проектът се оценява на 7,9 милиарда евро.

Руските държавни ръководители нееднократно заявиха, че не смятат проекта „Набуко“ за конкурент на „Южен поток“ и като главен проблем за него посочват липсата на гарантирани количества газ. 

В началото на септември руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Русия не възнамерява да пречи на осъществяването на алтернативните енергийни проекти, но възнамерява да показва на партньорите си привлекателните страни на сътрудничеството с нея в енергетиката, пише NEWSru.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати