20 Април 2024 г. Събота

Странната оферта на Борисов

2014-10-28 08:11:32

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе със странна оферта към партиите в парламента при откриването на 43-тото Народно събрание вчера. Той им предложи три варианта за кабинет в зависимост от продължителността на живота му, без изобщо да спомене какъв ще е форматът, пише "Сега". Това ще решат лидерите на парламентарните партии на обща среща по покана на ГЕРБ. Борисов дори изрази готовност да не е премиер в бъдещото правителство, както настоява Реформаторският блок. Но уточни, че тогава не било сигурно дали ще може да контролира собствените си министри. "Готов съм на всичко", декларира той. И допълни, че ще се откаже от участие в президентската надпревара, ако се постигне съгласие за стабилно четиригодишно правителство.

Първият вариант за кабинет, предложен от Борисов, е с краткосрочен мандат до провеждането на избори "2 в 1" заедно с местните догодина. По думите му такова правителство ще е нестабилно, тъй като няма да има време да се сработи администрацията. Втората възможност е за двугодишен мандат и вот "2 в 1" с президентския през 2016 г. И третият - пълен мандат с изричния ангажимент от страна на Борисов да не се кандидатира за президент. Така и не стана ясно каква е връзката между мандата и личните амбиции на лидера на ГЕРБ. "Президентски избори изобщо не влизат в моите планове и ви моля да не спекулирате с това", държеше да разсее спекулациите по този въпрос Борисов.

Избраният вариант, както и неговите изпълнители, ще станат ясни след лидерска среща между всички парламентарни формации, която ще се проведе най-вероятно днес. "Готов съм да понеса отговорност и за трите варианта. Наясно съм, че може да е пагубно за партията", обяви от парламентарната трибуна Борисов. От думите му се разбра, че и трите възможности за кабинет предполагат широка тематична парламентарна подкрепа от всички групи с изключение на "Атака".

Лидерът на ГЕРБ отстъпи и от условието в бъдещия кабинет да влизат лидерите на подкрепящите го формации. Според него подобно участие ще гарантира стабилност на правителството, но "тъй като мандатът е наш общ, не мога да поставям такова условие". "Готов съм на всеки един вариант, стига да гарантира стабилност и да не натоварваме повече президентската институция с нашите работи. С това завършвам, защото ме е страх, че всяко нещо в повече, което кажа, би торпилирало крехкия мир", заяви Борисов.

ДПС още преди старта на парламента обаче зададе формата на бъдещия кабинет, като нарече неприемливо присъствието в него на националпопулистки формации, визирайки Патриотичния фронт. Националистическият съюз между НФСБ и ВМРО до вчера бе смятан за сигурен участник в бъдещата управленска коалиция. Вече от трибуната на НС лидерът на движението Лютви Местан попита "кой и защо продуцира след изборите повторна анти-ДПС истерия"Цели се създаването на благоприятна емоционална среда, в която да стане възможен един откровен антиевропейски, антинатовски съюз, не между дясното и центъра, а между дясното и националпопулизма". Местан отново предупреди, че аритметическият сбор се превръща в сговор, ако не стъпва на ясна ценностна демократична основа. "Дори да се постигне мнозинство от 202, то не гарантира стабилност, ако я няма ценностната спойка", заяви Местан.

Реформаторите също засвидетелстваха склонност към компромиси в името на стабилното управление. Те откриха новия парламент с двама говорители - Радан Кънев и Меглена Кунева направиха отделни изказвания, а впоследствие се разбра, че между двете партии е имало сериозни разногласия за заместникпредседателското място в НС. От името на РБ и двамата заявиха готовност да крепят бъдещо дясноцентристко правителство. В декларацията на блока се казва, че политическите сили трябва да си дадат сметка, че правителство на малцинството би било третото правителство, което няма да изкара мандата си. РБ дава кураж на ГЕРБ като първа сила да изпълни отредената му роля на мандатоносител и да състави кабинет, но не безусловно, а срещу реформи. Блокът призовава политическите фигури от парламентарните партии да се ангажират категорично с управлението, без да калкулират лични или партийни рискове и без политическо дезертьорство. Реформаторите декларират още, че няма да са пречка за съставяне на дясноцентристко правителство. Реформаторският блок ще работи за постигане на съгласие за нова конституция в съответствие с новите изисквания на гражданите към държавата.

За разлика от тях БСП остана твърдо в опозиция. Шефът на червените Михаил Миков демонстрира рязък ляв завой в реториката си, като обвини за българската несрета неолибералния преход, довел до разграждането на социалната държава. Миков подчерта, че бидейки опозиция, БСП може да допринесе много повече за възстановяване на доверието в институциите, стига да действа конструктивно. И се ангажира партията му да участва в решаването на проблемите с национално значение като КТБ, актуализацията на бюджета и проблемите в енергетиката. Той призова ГЕРБ да не се крие зад неясни формули на бъдещото управление като "програмно" или "експертно" правителство. "Всяко правителство, подкрепено от повече от една политическа сила, вече е коалиционно", заяви Миков. БСП обеща да подкрепя евроатлантическия курс на страната, да работи за подобряване отчетността на независимите регулатори, да участва активно в парламентарния контрол.

Сякаш за да затвърди опасенията на ДПС, Валери Симеонов от ПФ изчете приоритетите, записани в програмата на фронта, сред които фигурира и точката "отстраняване на кадрите на етнически партии от властта", както и езиков ценз за участие в избори. Задължителното гласуване, правото за свободно притежание на оръжие, понижаване на цената на тока и възстановяване на трудовите войски също бяха сред изброените от Симеонов приоритети.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати