19 Април 2024 г. Петък

Бойко Борисов за три варианта за кабинет?!

2014-10-27 16:24:03
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов на три варианта за съставяне на кабинет, включително и да не е премиер, за да има правителство и стабилност в страната. Той категорично заяви и че няма амбиции към президентския пост и помоли да не се спекулира с това, че иска мандат на кабинета до президентските избори, за да се кандидатира за държавен глава.

От трибуната на Народното събрание при старта на новия парламент Борисов отново обяви, че има три варианта за сформиране на правителство. Единият е с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, както и с партиите, с които по време на преговорите е констатирано сходство. Това са всички без „Атака”, стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ. Борисов дори отстъпи от искането си в бъдещото правителство да влязат партийни лидери, за да гарантират отговорността си.

„Ако участват лидерите, считам, че правителството ще е по-стабилно. Но понеже мандатът е общ, не мога да поставям такова условие. Дали Реформаторите и Патриотите ще участват в такъв формат, това приемам, че е тяхно право”, каза Борисов.

Вторият вариант според Борисов е кабинетът да има двугодишен мандат – до президентските избори като лидерът на ГЕРБ гарантира, че няма да се кандидатира на президентските избори. „След две години и половина няма да се кандидатирам за президент”, беше категоричен той и призова да престанат спекулациите по темата.
Третият вариант е мандатът да изкара колкото може в рамките на четиригодишния срок.

Борисов обяви като вариант и да не е премиер. „Приемам предложението на Реформаторите да не съм премиер. Но тогава не знам ще мога ли да контролирам министрите. Готов съм на диалог, стига да гарантира стабилност”, каза той.
Лидерът на ГЕРБ обяви, че ще свика лидерска среща в близките дни. На нея ще очаква председателите на партиите в парламента да вземат решение кой от трите варианти да се задейства. 

Според него мандатът на ГЕРБ е общ мандат, защото хората така са гласували. Борисов декларира от трибуната на парламента, че е готов да изпълни всеки от вариантите, дори и това да е за сметка на неговата партия.

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че новите избори не са вариант за него и ГЕРБ. „При тази зима може януари да не могат да закарат и бюлетините до секциите”, каза той и допълни, че след нов предсрочен вот конфигурацията на партиите може да е още по несъвместима.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати