26 Април 2024 г. Петък

Нов вот е лош вариант, но безпринципна коалиция е по-зле

2014-10-27 13:35:10
ДПС е готово да изиграе много позитивна, градивна роля за намирането на формулата на стабилно управление, без да поставя условия за участие в кабинета, увери преди учредителното заседание на 43-то Народно събрание  лидерът на партията Лютви Местан.

Според него ДПС е достатъчно зряло, за да не поставя въпроса за министрите, преди да се реши въпросът за характера на управлението.

"Основният въпрос не е властовата формула сама по себе си, а основният въпрос е за профила на управлението. Ако то е евроатлантическо, то може да разчита на наша подкрепа, независимо дали участваме в него, или не”, допълни Местан.

Лидерът на ДПС обаче е уверен, че явно трудно ще се намери решение на казуса.

„Ако и след следващите избори избирателят отново ни изправи пред ситуация да няма мнозинство на една партия или дори от едно политическо семейство, ще го пращаме ли на поправителен изпит“, риторично попита той.

Местан подчерта, че нови избори сега са лош вариант, но още по-лошо ще е да има безпринципна коалиция с участието на националистически формации.

Относно призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов лидерите на партиите от евентуалната коалиция да участват в управлението Местан заяви, че зависи какво е имал предвид Борисов.

„Ако е говорил за коалиция ГЕРБ, Реформатори, ПФ и там да участват лидерите като министри, това е ярък пример за антиевропейка коалиция“, коментира той.

Местан беше категоричен, че трябва да се проведе разговор за "системните пороци на българската демокрация".

„Новото в стила на ДПС е, че ние ще говорим с езика на фактите за всяка анти-ДПС митологема, започваме този разговор със зловонието на КТБ. Истината за КТБ стои извън мита за банката на ДПС, а кои политически фигури и кои политически сили ще изплуват от трезорите на КТБ е въпрос, чийто отговор дължим на българското общество“, заяви Местан.

Той съобщи, че още днес проектозаконът за КТБ на ДПС ще бъде внесен в деловодството на парламента.

По думите му законопроектът решава въпроса с разкриването на задкулисието, защото е засегнат огромен публичен интерес.

Като друг пример за належащ разговор той посочи назначението в съдебната система.

На първото си заседание, което се проведе днес, парламентарната група на ДПС реши, че неин председател ще е Лютви Местан, а зам.-председатели ще са Тунчер Кърджалиев, Ферихан Ахмедова и Станислав Анастасов, секретар ще е Четин Казак.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати