25 Април 2024 г. Четвъртък

Парламентът на роенето и тематичните коалиции

2014-10-27 10:27:30
Започващото работа днес 43-ото Народно събрание обещава всичко друго, но не и светли дни пред управлението. По няколко причини - крайно разнородно е, вътрешно нестабилно и зависи от прекалено много фактори. А при нуждата от вземане на тежки решения и прилагане на непопулярни мерки и реформи липсата на стабилно мнозинство е сериозен проблем.

Все още няма яснота за мнозинството, което ще застане зад правителство с мандата на ГЕРБ. Засега партията на Бойко Борисов може да разчита на подкрепа за програма на следващото управление от страна на Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това обаче далеч не означава, че трите доста разнородни формации биха гласували единно в парламента.

Всъщност, които и партии да подкрепят правителство на Борисов, едва ли ще гласуват заедно при вземането на решения в НС. Причината - силната му раздробеност и противоборство между самите формации (Патриотичен фронт срещу "Атака", БСП срещу АБВ, почти всички срещу ДПС).

За първи път след промените от 1989 г. в Народното събрание влизат толкова много партии - осем. Които, освен другото, вътрешно не са единни. Както лидерът на "Атака" Волен Сидеров пресметна, в парламента формално ще са представени 50 партии, от които самостоятелно в изборите са участвали само ГЕРБ, ДПС и "Атака". Вътрешнопартийните и вътрешнокоалиционните битки в самите парламентарни групи предполагат с голяма степен на вероятност и засилване на роенето в Народното събрание.

Кой е заплашен от разцепване

За най-застрашени от разцепване се сочат Реформаторите, заради участието в коалицията на пет партии и трудното постигане на единно становище по много от спорните въпроси. Изненади могат да се очакват от седем депутати, пресметят неофициално в блока.

Там силите са разпределени почти поравно между трите големи партии от съюза - ДСБ и "Движение България на гражданите" имат по шестима депутати, а СДС е с четирима представители. Само може да се предполага поведението на тримата представители на т.нар. гражданска квота - Мартин Димитров, Петър Славов и Гроздан Караджов. Като самостоятелни играчи се очертават лидерите на три от партиите в РБ - Корман Исмаилов на Народна партия "Свобода и достойнство" (който трудно би подкрепял исканията на Патриотичния фронт), Николай Ненчев на БЗНС и Борислав Великов на Българска нова демокрация. Непредвидимо е поведението и на сина на хасковския кмет Станислав Иванов, който попадна начело на листата на Реформаторите в последния момент, след като регистрира инициативен комитет, който да го издигне като независим и влизането му сред кандидатите предизвика остри реакции в самия блок и сред симпатизантите.

Групата на Патриотичния фронт, която застава зад правителство на Борисов, също не изглежда достатъчно стабилна. Макар лидерите на основните й партии - Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО), да владеят основната част от депутатите си, бившият евродепутат и лидер на ГОРД Слави Бинев се оформя като солов играч заедно със съпартийката си Поли Карастоянова. Заради личната си вражда с Бойко Борисов, Бинев едва ли ще гласува заедно с ГЕРБ.

"България без цензура" на бившия тв водещ и евродепутат Николай Бареков също беше готова да даде подкрепа на правителство на ГЕРБ, но и тя беше предварително отхвърлена. Не е ясно доколко и групата на ББЦ ще остане единна, след като още преди учредяването на Народното събрание депутатът Анна Баракова вече я напусна и обяви, че ще бъде независима. Освен това, слухове сближават Бойко Борисов и Христо Ковачки, чиято партия ЛИДЕР влезе в коалицията ББЦ. ЛИДЕР има петима депутати - председателят й Кънчо Филипов, шефката на болницата в Самоков Красимира Ковачка, Чавдар Пейчев, изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" Петър Петров, шефът на русенската "Топлофикация" Георги Недев.

Трудно се събират 37

Дори и депутатите на ЛИДЕР да започнат да подкрепят безрезервно ГЕРБ, те далеч няма да са достатъчни за стабилно управление. Този път депутатите на Бойко Борисов са твърде малко - 84 или с 37 под заветното мнозинство от 121 депутати, за да могат да разчитат, че ще разцепят някоя и друга парламентарна група и ще си осигурят купено "болшинство" (по Бойко Борисов), както беше в предишното им управление през 2009-2013 г. А и ще трябва да бъде отцепено от всяка група, с изключение на монолитната ДПС.

Това допълнително усложнява сметките на ГЕРБ за постигане на мнозинство. Защото ако някой от БСП се отцепи, ще е заради несъгласие с партийното ръководство и или би се превърнал в солов играч, или би се пришил към АБВ. "Атака" и АБВ пък са само с един депутат над санитарния минимум от 10 народни представители за съществуване на парламентарна група. Волен Сидеров отново е заплашен от разпадане на групата му, докато по-малко вероятно е това да се случи в АБВ.

За двойна коалиция математиката на ГЕРБ излиза само с БСП (39 депутати) или с ДПС (38 депутати). Хората на Лютви Местан вече протегнаха ръка и заявиха подкрепа за правителство на малцинството с премиер Бойко Борисов, но тя беше отхвърлена. В БСП пък преобладава мнението, че партията трябва да остане в опозиция - където я пратиха избирателите, но социалистите все пак са с открехната врата, че ще подкрепят приоритетите на страната и решенията, които са залегнали в предизборната им програма - по социалните и енергийни въпроси.

Заради особеностите на новия парламент на ГЕРБ ще им се наложи да търсят "тематични" коалиции по различните казуси. Първите тестове за мнозинството ще бъдат решението на казуса КТБ и актуализацията на бюджета за тази година.

Липсата на отчетливо мнозинство обаче е сериозен проблем, тъй като предстоят да се взимат много важни решения, а и Реформаторският блок обещава подкрепа за дясноцентристко правителство, което да направи дългоотлаганите реформи, за които е нужно и мнозинство над 160 депутати.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати