19 Април 2024 г. Петък

Печатът: Борисов се готви за кабинет "Орешарски 2", Парламентът започва със смяна на Искров

2014-10-27 09:30:32

24 часа"

Гонят "Актор", избират нов строител за "Струма"

Гръцката фирма "Актор" не е предала в пътната агенция анекса към договора за строителството на лот 4 на магистрала "Струма" до края на работния ден в петък. Отиваме към прекратяване на договора, като държавата ще си търси и неустойки по него, каза вчера за "24 часа" министърът на транспорта Николина Ангелкова.

Анексът предвиждаше до края на годината да бъде завършено едното платно от Сандански до Кулата, за да може да бъде изведен трафикът на тежките камиони от населените места. А до края на март да бъде построена и другата лента.

„Труд"

 

Парламентът се събира в понеделник, без да има яснота ще има ли правителство.

ГЕРБ е изправена пред три сценария. Първият, лидерите на Патриотичния фронт и Реформаторския блок влизат като министри в правителството и така лично гарантират неговата стабилност. Това е желанието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Двете малки партии засега отказват, но си оставят вратичка за включване в изпълнителната власт.

„Стандарт"

Парламентът започва със смяна на Искров

Смяната на гуверньора на БНБ Иван Искров заради кризата с КТБ е точка първа от дневния ред на 43-ото народно събрание. Консенсус за това бе постигнат и вчера между лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков. "По темата КТБ сме категорични, че още утре трябва да се смени или целият Управителен съвет, както казва господин Миков, или най-малко управител и подуправител в банковия надзор", отсече Борисов. "Ще подкрепим тази позиция. С г-н Борисов коментирахме. Имаме обща воля да се върви към това решение", каза в отговор и Миков.

"Всичко по закон е в ръцете на БНБ и те умишлено, вече три месеца, бездействат. Не мога да си представя, че 4,2 милиарда така ще се изпарят и всичко това в рамките на месец", посочи Генерала и припомни, че седмици по-рано БНБ е дала на банка "Виктория" лиценз, което означава, че според централния депозитар тогава КТБ е била в добро състояние.

„Монитор"

Избори „2 в 1" през юли

Експертно правителство по модел на кабинета „Орешарски" да поеме временно властта и на 1 юли догодина да се проведат избори „2 в 1" - за местна власт и за нов парламент. Такъв сценарий лансира вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов като алтернативен план Б, ако така и не се стигне до съставянето на стабилно правителство. Той представи идеята след срещата си със соцшефа Михаил Миков в парламента, на която окончателно беше потвърдено, че широка коалиция няма да има тъй като БСП категорично остава опозиция в 43-тото народно събрание. Разговорите на четири очи между двамата бяха последната фаза на втория кръг консултации, които ГЕРБ проведе през изминалата седмица в стремежа си да намери вярната формула за бъдещото управление. Въпреки липсата на съгласие за съвместна власт Борисов и Миков излязоха от срещата доволни от откровения разговор, който провели за бъдещето на държавата.

„Сега"

Пенсионните фондове все по-често си крадат осигурени

Пенсионни фондове продължават да крадат партидите с натрупаните пари за втора пенсия на хората без тяхно знание и съгласие. Въпреки че според официалните данни на Комисията за финансов надзор незаконните случаи намаляват значително през последните години, се оказва, че практиката кметове да разписват от името на съселяните си заявленията за прехвърляне на средствата им от един пенсионен фонд в друг продължава да се прилага. Само в едно старозагорско село 16 партиди на нищо неподозиращи хора са били прехвърлени с един подпис на кмета, научи "Сега".

„Дума"

За незабавна смяна на ръководството на БНБ се обявиха вчера лидерите на БСП и ГЕРБ Михаил Миков и Бойко Борисов. Според тях България има най-добрия банков закон в ЕС, според който само Европейската централна банка да може да се меси в БНБ и че политиците нямат дори право да дават съвети. Миков и Борисов признаха, че нямат предложение за управител на трезора и са се споразумели това да е надпартийна кандидатура на човек, който се ползва с добра репутация. Борисов изрази подозрения в достоверността на доклада на БНБ за КТБ. Съмненията му произтичат от факта, че толкова дълго време не е предприето нищо за оздравяването на банката.

БСП остава в опозиция и няма да участва в бъдещо коалиционно правителство, категоричен е Михаил Миков. В НС ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната, подчерта председателят на БСП.

„Капитал дейли"

 

След като БСП потвърди намерението си да остане в опозиция и така изключи възможността за "ляв вектор""">Този вариант Борисов предложи като алтернатива или по-скоро като ултиматум към единствените възможни оттук нататък партньори на ГЕРБ - Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ). Той настоява двете формации да попишат коалиционно споразумение, а лидерите им да участват пряко в кабинета като министри, защото това би означавало да поемат споделена отговорност за управлението.

Борисов обяви, че следващата седмица ще инициира последна лидерска среща с партиите в парламента и ако тогава не се оформи ясно мнозинство в Народното събрание, което да сподели политическата отговорност и в изпълнителната власт, ГЕРБ ще бъде принудена да предложи експертен кабинет "тип "Орешарски" с "поредния чиновник за премиер".

„Преса"

Студът вдигна потреблението на ток със 17%

Натоварването на електроенергийната система в страната се увеличи с около 17% през последните дни заради лошото време и студеното парно.

В пиковите часове електроцентралите работеха с обща мощност около 4900 мегавата за нуждите на вътрешния пазар при 4200 мегавата седмица по-рано. Отчетените товари сега все пак са по-ниски от обичайните за зимата, когато са средно 5200 мегавата, показват данни на държавния Електроенергиен системен оператор.

Съществен принос за увеличеното потребление на електроенергия има решението на всички топлофикации в страната да се придържат стриктно към правилото от „Общите условия", че парното се пуска след три последователни дни със средноденонощна температура под 12 градуса и прогноза за трайно застудяване.

„Новинар"

Водната стихия в Бургаско взе жертва

Първият сняг и силните порои парализираха цялата страна през уикенда. Много райони останаха отцепени заради непроходими пътища, десетки бедстваха блокирани в преспите, а дъждовната стихия взе и жертва.

Водният ад, който се разрази в Бургаско в събота, отне живота на една жена. 38-годишната Валентина Стойчева от бургаското село Росен се е удавила, а тялото й беше открито в неделя. Трупът й е бил завлечен на километър от мястото, където е изчезнала. Тя е пътувала от Бургас с кола заедно със съпруга си, но пътят за селото бил затворен.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати