26 Април 2024 г. Петък

Партиите в очакване на Борисов „да поеме отговорността”

2014-10-27 09:28:50

Нужно е мандатоносителят ГЕРБ да поеме политическата отговорност за сформиране на кабинет. Около това мнение се обединиха гостите в „Здравей, България" по Нова ТВ - Валентин Касабов от „Патриотичният фронт", Атанас Атанасов от Реформаторите, Жельо Бойчев от БСП, Росица Янакиева от АБВ и Светлин Танчев от „България без цензура".

Запитан дали патриотите ще се съгласят с последните условия на Борисов, а именно лидерите на политическите партии да заемат министерски постове, Касабов отговори, че е несериозно чрез медиите да се води подобен разговор и че от ПФ очакват официално да бъдат поканени на нови разговори, тъй като това е нещо ново за тях.

Възможно е някои от председателите на партии в Реформаторския блок да станат министри, заяви ген. Атанас Атанасов. Според него обаче не е сериозно „да се търси работа на хората" вместо да се работи по наболели проблеми.

Несериозно е да се говори днес, че може да се търсят министри да изкараме зимата, а после ще видим. Нека да се определи форматът на коалицията, няма да бягаме от отговорност в никакъв случай. Имам чувството, че всички партии ги е страх, че трябва да се правят тежки реформи - да се увеличават цените на тока, да се прави актуализация на бюджета и тн., каза Атанасов.

Според Жельо Бойчев от БСП Борисов трябва да поеме отговорността да състави работещо правителство. БСП ще бъде изключително конструктивна опозиция, увери Бойчев.

На всички е изключително трудно, призна и Росица Янакиева от АБВ. По думите й широка коалиция с участие на БСП е вярното решение за сложната ситуация в страната.

Не може да се върви на инат. По този начин се създаватпредпоставки ДПС отново да влезе в ролята на политическа сила, която да има думата при взимане на решенията в Народното събрание", коментира Янакиева.

На въпрос относно предстоящата акция на активисти на ББЦ да препречат пътя към НС на избраната за депутат под номер 13 в листата на партията Анна Баракова, Светлин Танчев посочи, че не централата на партията, а пловдивската структура е организирала демонстрацията спонтанно.

Отношенията ни с ГЕРБ не са нито стопляни, нито охлаждани, заяви той и добави, че ББЦ също ще бъде градивна опозиция и ще подкрепи всичко, което е в интерес на държавата. Според него принципът избори до дупка не е решение и не е верният начин да се вдигне избирателната активност.

Политиците в студиото определиха няколко сектора, които се нуждаят от спешни реформи и сериозна работа. Това, според Янева, е здравеопазването, според Касабов - разработването на газовите находища, КТБ по мнението на Танчев.

По думите на Атанасов държавата е в изключително лошо финансово състояние, което дава предпоставка за процъфтяване на всякакви корупционни мрежи. „Нека да не слагаме заложници в това правителство. В парламента трябва да се коват законите, да се поеме отговорността, а не да се губи времето на хората", категоричен бе Атанасов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати