19 Април 2024 г. Петък

Започва работа 43-ият парламент

2014-10-27 09:18:44

Новоизбраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание днес от 14.00 часа. То се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 21 октомври 2014 г.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния народен представител, който ще произнесе слово. В 43-ото Народно събрание това е Стефан Данаилов от парламентарната група на БСП лява България. Именно той удари първия звънец и в началото на предходния 42-ри парламент.

На първото заседание народните представители ще се закълнат над думите:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените си листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. На заседанието ще бъде избран председател на 43-ото Народно събраниекато най-вероятно за втори път на високия стол в парламента ще седне човек, който има опит на поста, а именно Цецка Цачева от ГЕРБ като представител на партията-победител от предсрочния вот. Депутатите ще гласуват проекторешение по процедурата на избора. Изборът ще бъде произведен съгласно приетата процедура, след което ще бъдат обявени и резултатите.

Избраният за председател на 43-ото Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Следва избор на заместник-председатели на Народното събрание и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Гласувани ще бъдат решения за избиране на временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието новите народни избраници ще си нашравят обща снимка за спомен на официалния вход на парламента.

24-годишната Калина Балабанова от Атака е най-младият натоден представител.

Припомняме, че до избора на ново, 43-то Народно събрание се стигна, след като правителството на Пламен Орешарски подаде оставка на 23 юли след 421 дни управление. Мандатът премина под знака на протести и народно недоволство заради спорни назначения на ръководни държавни постове. Заради това неведнъж по улиците на София се стигна и до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция, а сградата с надпис "Съединението прави силата" остана зад метални оргаждения за дълго. В крайна сметка решаващо за края на кабинета "Орешарски" се оказа не хорското недоволство, а свалянето на подкрепата на ДПСот правителството.

Краткият мандат на 42-рия парламент премина под знака напроцедурни хватки и почти перманентна липса на кворум. На шега експремиерът Пламен Орешарски дори изрази съмнение, че Народното събрание ще събере нужното присъствие, за да гласува оставката на кабинета му.

Президентът Росен Плевнелиев разпусна Народното събрание с указ от 6 август, насрочни предсрочни избори на 5 октомври и назначи служебно правителство с премиер проф. Георги Близнашки.

Изборите на 5 октомври обаче не овенчаха нито една от участващите партии с категорична победа и възможност за пълно мнозинство, което да даде и спокойствие за съставяне на правителство. Първата по вота на избирателите - партия ГЕРБ, в продължение на няколко седмици провежда последователни консултации с всички осем партии, преминали 4-процентния праг и намерили място в НС. Все още обаче не са ясни имената на всички партии и коалиции, които напълно биха подкрепили правителство на ГЕРБ.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати