19 Април 2024 г. Петък

Пропадна подпорна стена и откъсна едната лента от пътя за Банско

2014-10-24 14:54:32

35-метрова подпорна стена пропадна и откъсна едната лента на пътя Симитли - Банско, съобщи БГНЕС.

От три дни АПИ предупреждава, че стената е напукана и има опасност от свличането й. Това стана факт тази сутрин на 15 км след Симитли в посока Предел.

Високата 5 метра подпорна стена е рухнала в река Гравешка. Около 10 м от лентата в посока Предел е рухнала също в реката.

На място има екипи на пътноподдържащата фирма, коятопропуска на етапи превозните средства само в лявата лента. Мантинелата виси във въздуха.

Най-вероятно има скъсани далекосъобщителни кабели. Пропадналият участък е на около 500 метра преди разклона за махала Марево, на село Градево.

Припомняме, че по сметки на пътната агенция за ремонта на участъка са нужни към 800 000 лв., от които 600 000 за шосето и 200 000 за укрепване на подпорната стена.

Предвид предстоящия старт на активния зимен сезон, кметове на зимните курорти в района - Банско, Разлог и Добринище са притеснени и са категоричното против затварянето на пътя. Според тях парите за ремонт на трасето ще са в пъти по-малко от тези, които ще загубят курортите по време на ски сезона. Те настояха проблемът да бъде решен най-късно до края на следващия месец.

Със светофарна уредба ще се регулира движението при 15-ти км от път ІІ-19 Симитли - Разлог в близост до село Градево. Тя ще бъде поставена до края на днешния работен ден, съобщиха още от АПИ.

Алтернативните маршрути до Банско през предстоящите почивни дни са път II-84 Велинград - Юндола и път III-842 Белово - Юндола.

За неотложните разходи - минимум от 200 хил. лв., които трябва да бъдат осигурени на АПИ, е уведомено и Министерството на финансите. За цялостното укрепване и ремонтиране на участъка ще са необходими около 600 хил. лв.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати