26 Април 2024 г. Петък

Шефовете на ДАИ-Плевен задържани при мащабна акция на СГП и ДАНС

2014-10-23 23:32:43

Спецзвеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС  задържа ръководството на ДАИ - Плевен, съобщават от прокуратурата.

7 души влизат в ареста за срок от 24 часа.

Шест от задържаните са служителите на  „Автомобилна администрация" - Плевен. Сред тях са директорът и заместник-директорът на ДАИ. Седмият задържан е посредник между тях и фирмите и е криминално проявен.

При извършените над 20 претърсвания и изземвания, 7 лични обиски на лица и свидетелски показания е установено, че някои от държавните служители на ДАИ са изнудвали транспортни фирми.

Изисквали от тях плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт.

Т.нар. такса „спокойствие" е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Установени са и спорадични плащания при извършени пътни нарушения. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС.

До момента броят на фирмите, обект на изнудване, е над 10. Претърсени са служебни помещения в сградата на ДАИ, пункт за извършване на годишни технически прегледи, адреси, офиси, жилища и автомобили.

Операцията е проведена съвместно между Софийска градска прокуратура и ДАНС. Участвали са 3-ма прокурори, 27 служители на ДАНС, 10 разследващи агенти на ДАНС, подпомогнати от 9 служители на МВР.

Всички действия на разследващите са предварително разрешени от съда.

Тази операция е третата за новосформираното звено за борба с корупцията в СГП. До момента са образувани две досъдебни производства срещу кмета и заместник-кмета на Община Плевен, след разследване на специализираното звено и ДАНС, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че подобна акция се проведе и във Велико Търново, а групата за изнудване беше ръководена от шефа на местната ДАИ Петър Петров.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати