19 Април 2024 г. Петък

Няма да има тунел под жълтите павета в София

2014-10-23 16:13:35

Това е предложението за тунел под бул. "Цар Освободител", което беше отхвърлено при второто гласуване на журито. 

Проектът за изграждането на тунел за автомобилното движение под жълтите павета в участъка на бул. "Цар Освободител" пред Националната художествена галерия в София няма да бъде реализиран. Идеята спечели конкурса за една от четирите зони, който Столичната община проведе миналата година, но впоследствие беше обжалван, връщан за ново разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията и атакуван в съда.

В крайна сметка журито на конкурса е отменило класирането за трета зона и няма да има тунел, обяви пред журналисти днес главният архитект на София Петър Диков. Причината е, че никой проект не отговарял на изискванията. За тази зона ще бъде обявен нов конкурс, най-вероятно през януари или февруари 2015 г., но вече без европейското финансиране от "Региони в растеж".

Проектът, който е на фирмата "Никонконсулт", се предлагаше Градската градина да заеме и пътното платно и площад "Александър I" да достига до Националната художествена галерия. За целта градината ще бъде издигната, а под площада ще се изгради тунел за автомобилното движение. Като следващ етап проектантите предлагаха тунелът да бъде удължен до кръстовището на "Г. С. Раковски" и "Цар Освободител", а цялото пространство отгоре да бъде само за пешеходно преминаване.

След обявяването на резултатите обаче последваха сериозни критики към предложението. Основната беше, че ще се премахват жълти павета, което дори според кмета Йорданка Фандъкова беше притеснително. В крайна сметка проектантите изготвиха и друга варианти на проекта си.

Останалите три зони остават със същите победители

Втората зона, която също беше обжалвана, но журито отново избра същия проект, включва улиците "Граф Игнатиев" и "Шишман", както и площадите "Славейков" и "Гарибалди". Победител е проектът на "А.Д.А.", в който се залага ул. "Граф Игнатиев" да стане пешеходна. Движението на трамваите да бъде намалено и да се движат само мотриси тип "совалка" с 10 км в час по една линия, като целта е придвижване на по-възрастни граждани и атракция.

Идеята за маршрут е Съдебната палата до площад "Журналист". В останалото време линиите да бъдат използване за велоалеи по подобие на Грац в Австрия. За "Шишман" се предвижда спиране на движението в почивните дни и ограничение на местата за паркиране и скоростта на автомобилите при преминаване. В проекта се залага тротоарите и уличните платна по "Граф Игнатиев" и "Шишман" да се обединят. Предвижда се и пренареждане на пазарите за книги на "Славейков" и за плодове и зеленчуци до църквата "Св. Седмочисленици".

Първата зона включва Орлов мост, Перловската река и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", и за четвърта зона - градината "Кристал", площадът пред парламента и пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски", победителите остават същите.

Проектът, спечелил първа зона, предвижда речното корито на река Перловска да бъде запълнено с вода с три малки сиваци, които да се регулират спрямо дъждовната вода. Залага се премества на север на велоалеята по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви". Пространството пред стадиона ще бъде обособено като площад на спорта, на който ще има пилони със знамена. По протежението на пешеходната зона от стадиона до Орлов мост ще има тематични пространства на спортове. Предвиждат се смяна настилките и поставяне на енергоефективно осветление. Идеята е цялото пространство да се превърне в парков комплекс.

Идеята за четвъртата зона е спирането на автомобилния трафик покрай храм-паметника и по ул. "11 август", за да станат паркинг за туристически автобуси. Под площада пред Народното събрание се предлага изграждането на подземен паркинг. Зад сградата на парламента се предлага повече зеленина. Виждането за градинката на "Кристал" е изграждане на езеро в остатъка от изкоп. Предвижда се преместването на Паметника на опълченците пред "Св. София".

В момента тече срок за обжалване на решението за втора зона, и след като мине той Петър Диков се надява да бъдат сключени договори за изпълнението й, заедно с първа и четвърта зона.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати