28 Март 2024 г. Четвъртък

Кабинет на малцинството на коалиция - новата форма на власт

2014-10-22 10:53:56

Проф. Михаил Константивом. Снимка: Булфото


Формулата за формиране на следващото правителство ще е нова, прогнозира математикът проф. Михаил Константинов в предаването "Добро утро, България!" на ТВ7.

"Досега сме имали два пъти правителство на малцинството – на Филип Димитров и на Бойко Борисов, но тогава беше на една политическа сила. Сега ще има правителство на малцинството на коалиция“, обяви експертът.

По думите му към момента се очертава коалиция със 107 депутати – 84 на ГЕРБ и 23 на Реформаторския блок. За формиране на правителство на мнозинството липсващият брой депутати е 14, изчисли Константинов.

"Това е най-ниският брой депутати, с който стартира правителство на малцинството. При Филип Димитров бяха 110, при Бойко Борисов бяха 117“, припомни математикът. Той е категоричен, че дори с толкова депутати може да се състави стабилно правителство, „въпросът е дали избраните депутати искат да бъдат такива още известно време“.

"Аз няма да се изненадам, ако това управление получи една двугодишна подкрепа. Едва ли е реалистично да се очаква този парламент да живее повече от две години“, изказа прогноза експертът по изборно законодателство.

Според него Патриотичният фронт няма да участва директно в правителството с министерски постове, но за тях ще има други привлекателни постове в държавата. 

"АБВ категорично нямат място в официалната формула, но могат да бъдат негласна лява компонента. БСП ще трябва да преболедува проваленото си последно управление и левите най-вероятно ще подкрепят правителството по ключови приоритети“, подчерта Константинов. 

Той отново посочи, че дясноцентристко правителство на малцинството е естествената формула за формиране на едно устойчиво управление. Според Константинов обаче то ще получи неформалната подкрепа и от други политически сили, които виждат необходимост от национално отговорно поведение.

По отношение на въпроса кой ще бъде премиер математикът бе категоричен, че министър-председател ще бъде този, който ГЕРБ ще предложи. „А ГЕРБ ще предложи Бойко Борисов“, допълни той.  

Михаил Константинов коментира и казуса „Бат Сали“ и желанието на хората от Кюстендил той да бъде оттеглен и парламентът да започне работа с 239 депутати. Според експерта по изборно законодателство е по-добре да приемем фактите и веднага да коригираме Изборния кодекс. Нарушение на Конституцията не е препоръчително, категоричен бе Константинов. 

"Всеки има право да протестира, те също. Благодарение на техните протести законът явно ще бъде отменен. Но няма такава цена, която да се плати за нарушаване на Конституцията“, завърши Константинов.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати