28 Март 2024 г. Четвъртък

"Лудогорец" срещу "Базел" - има ли сили българският шампион за място в Европа през пролетта

2014-10-22 09:28:36

 "Лудогорец" има две загуби в двата си мача с "Базел" 

Българският шампион "Лудогорец" се изправя срещу швейцарския първенец "Базел" в третия си мач от Шампионската лига, след като записа две загуби с по 1:2 от "Ливърпул" и "Реал" (Мадрид) в група В. Двубоят започва в 21.45 часа на Националния стадион "Васил Левски". 

Залогът:

"Лудогорец" изигра два силни мача срещу "Ливърпул" (1:2) и "Реал" (Мадрид) (1:2), но в крайна сметка не спечели нито една точка. В отбора от Разград неколкократно афишираха амбиции не просто да продължат участието си в европейските турнири през пролетта чрез третото място и съответно Лига Европа, а дори да заемат една от първите две позиции в групата и да се класират за осминафиналите на Шампионската лига. И двете цели минават през задължителна победа в днешното домакинство на "Базел".

Швейцарският шампион вече имат три точки в актива си след победата с 1:0 срещу "Ливърпул" в миналия кръг и ще вземе сериозно предимство пред българския отбор, ако не загуби двубоя в София. Евентуален успех пък значително ще увеличи шансовете на "Базел" за второто място с оглед на това, че за "Ливърпул", който също има три точки, предстоят две срещи с големия фаворит "Реал". 

Новините:

"Лудогорец": В състава на Георги Дерменджиев няма никакви проблеми с контузии и наказания на основни играчи. Централният защитник Александър Барт не може да вземе участие заради травма, но той рядко попада в плановете на треньора. Друг от играчите, които по-често влизат като резерви - Христо Златински, претърпя катастрофа през уикенда и вероятно няма да играе срещу "Базел". Той е в добро състояние, но по думите на треньора проблемът му е психологически, защото се притеснява повече за съпругата и детето си.

"Базел": Швейцарците имат сериозни проблеми с контузени играчи. Българският защитник Иван Иванов претърпя нова операция на коляното и няма да играе още половин година. Неговият колега Бехранг Сафари също е извън строя заради разкъсани мускулни влакна на дясното бедро. Най-голямата липса ще бъде отсъствието на капитана Марко Щрелер, който има с мускулни проблеми. Срещата пропускат още Валтер Самуел заради травма в коляното и Матиас Делгадо заради травма в стъпалото. Фабиен Шер, Шкелзен Гаши и Джефри Сери Дие също се оплакваха от контузии, но по всяка вероятност ще са готови за двубоя. Полузащитникът Марсело Диас ще изтърпи последния от трите мача наказание, които му бяха наложени заради червения картон в реванша от четвъртфиналите на Лига Европа срещу "Валенсия" през миналия сезон. 

Треньорите:


Георги Дерменджиев: "Изиграхме много добри два мача, но двубоят сега ще бъде изключително труден, защото "Базел" спечели три точки срещу "Ливърпул". За тях също ще е изключително важен, защото, ако бият, стават втори, но ако ние бием, ще имаме три точки. Затова трябва да го изиграем много правилно тактически. "Лудогорец" винаги има високи цели, затова за тези четири години постигна толкова много. Футболистите на "Лудогорец" придобиха сравнително добра рутина в европейските турнири. Отборът много помъдря с тези мачове. Момчетата помъдряха и знаят как да играят. Ако спечелим три точки срещу "Базел", нещата стават много различни."

Пауло Соуза: "Като цяло двата отбора са идентични, но с различен поглед към играта. За "Лудогорец" отборът е много над всеки един индивидуален играч. Очаквам различна настройка към мача утре в сравнение с предишните им два. Те ще играят по-офанзивно, няма да разчитат основно на контраатаки. Това ще ни даде повече пространства, които се надявам да ни позволят да създадем положения и да победим. Уважаваме съперника, който е млад клуб, но има страхотно развитие и отлични резултати. Тази година те победиха исторически клубове като "Партизан" и "Стяуа". Показаха увереност и решителност да се представят по един отличен начин. Бяха равностоен на велики клубове като "Ливърпул" и "Реал". Те не заслужаваха да загубят и трябваше да спечелят точки."


Моментна форма:

"Лудогорец" победи "Хасково" с 3:1 в последния кръг от А група. Шампионите не се представят убедително в първенството и разградчани натрупаха изоставането от седем точки от лидера ЦСКА. Дерменджиев обаче често залага на различни стартови състави в Шампионската лига и А група. Въпреки че получи сериозни похвали за представянето си, "Лудогорец" има само две победи в осемте си европейски мача - срещу "Дюделанж" (4:0) и "Стяуа" (1:0), като загуби три от последните си четири срещи. Във всички турнири българският шампион има девет победи, пет загуби и седем равенства. 

"Базел" постигна трудна победа с 1:0 при гостуването на "Йънг бойс" в последния кръг на швейцарското първенство. Подобно на "Лудогорец", и отборът на Пауло Соуза изпитва колебания във вътрешния шампионат - три загуби и едно равенство в 12 мача, но все пак изостава само с една точка от лидера "Цюрих". "Базел" определено отстъпа и като класа, и като форма спрямо миналия сезон, когато категорично надигра разградчани, а след това взе две победи в двата си мача с "Челси" в групите на Шампионската лига и достигна четвъртфиналите на Лига Европа, където отпадна от "Валенсия" след продължения. Победата срещу "Ливърпул" обаче върна самочувствието на тима, позагубено след разгрома от "Реал" (1:5) и колебливите изяви в местното първенство. 

Факти:

*"Базел" има две победи в двата си досегашни мача с "Лудогорец" - 4:2 в София и 2:0 в Базел в плейофите на Шампионската лига миналия сезон.

*Откакто загуби срещу "Базел" у дома в плейофа за Шампионската лига през миналия сезон "Лудогорец" има четири победи, три равенства и две загуби в домакинските си мачове. 

*Нито един български отбор все още не е печелил точка в груповата фаза на най-силния европейски клубен турнир. 

*При последната си среща с български отбор в групова фаза "Базел" спечели две победи в два мача - срещу ЦСКА с 2:0 в София и 3:1 в Базел в Лига Европа през сезон 2009/2010. 

*"Базел" е вкарал гол в пет от последните си шест гостувания в Шампионската лига. 

Вероятни състави: 

"Лудогорец": 
Стоянов - Кайсара, Моци, Терзиев, Минев - Дяков, Ешпиньо, Александров, Абало, Марселиньо  - Безяк;

"Базел": Ваклик - Деген, Шар, Сухи, Джака - Фрей, Сери Дие, Елнени, Гонзалес, Гаши - Емболо.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати