16 Април 2024 г. Вторник

Ива Йорданова подаде оставка като зам. шеф на ДАБЧ

2014-10-22 08:34:45

Ива Йорданова подава оставка от позициятазаместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина(ДАБЧ). Това обяви самата тя чрез писмо до медиите.

Припомняме, Йорданова бе назначена на поста миналата седмица със заповед на вицепремиера Илияна Цанова. Българи в чужбина обаче се обявиха против шефския пост на Йорданова в агенцията.

В писмото си Ива Йорданова подчертава, че подава оставка, защото вярва, че притежава образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от нея до днес пост изискват.

Тя настоява за публичен  конкурс, на който ще се яви, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. Искането й е продиктувано от желанието всички съмнения относно назначението й да бъдат премахнати. Йорданова настоява отговорите й, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ, да бъдат чути от всички, изказали противоречиви мнения относно способностите й. Йорданова е сигурна, че тогава всички притеснения за нейните компетентност и опит  ще отпаднат.

"Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора", посочва още в писмото Ива Йорданова.

Тя подчертава, че подава оставка, защото е представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година са били по площадите. Йорданова твърди, че не може да допусне името й да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения.

"Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни", допълва Ива Йорданова.

Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор „Българи в чужбина" през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съмнаправила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси, пише още тя.

Ива Йорданова е категорична, че не подава оставка по причини, свързани с личния й живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смята, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а  не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот.

Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора, заключва Йорданова.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати