19 Април 2024 г. Петък

Кутев: Някои в БСП удрят своите, за да станат звезди, а трябва да удрят ГЕРБ

2014-10-21 10:54:43

„Неприятно е, че някои в БСП удрят своите, за да станат звезди. А трябва да удрят ГЕРБ". Това заяви пред bTV ексдепутатът от левицата Антон Кутев.

Той визираше съпартийците си Кирил Добрев и Георги Кадиев, които станаха известни с яростните си критики по адрес на левицата.

"Очаквам сега към атаката да се включи и Страхил Ангелов", заяви Кутев, който не влезе в новия парламент.

"Има хора в партията, които не са разбрали, че колкото повечетопят ръководството, толкова повече потъва партията", каза още Кутев.

Изпълнителното бюро на БСП днес ще реши дали отново да преговаря с ГЕРБ.

„Смятам, че не трябва да се включваме в управлението. Те направиха ужасни грешки, които ни струват много. Държавата е в такова положение, че всеки трябва да прави компромиси. ГЕРБ носи отговорност за управлението на държавата. Нека я носят, а не да прехвърлят тежестта на БСП", каза още той.

Сега се срещам по избирателен район с партийните структури, самите структури предупреждават да внимаваме, защото БСП не трябва да влиза в подобна коалиция. Това заяви от своя страна бившият външен министър и член на БСП Кристиан Вигенин пред Нова телевизия във връзка с водените консултации с ГЕРБ.

Той заяви, че днес БСП ще обсъди въпроса дали отново да седне на масата за преговори с ГЕРБ.

Запитан за оказван външен и вътрешен натиск в БСП, той подчерта, че външните кръгове могат трудно да повлияят на партията, а вътрешният натиск също не изглежда толкова сериозен.

Ще бъдем конструктивни, готови сме да подкрепяме важни решения на бъдещето правителство, ако този диалог продължи, но не можем да изключим ключови въпроси от нашата програма като енергетика и здравеопазване, поясни Вигенин.

Има известен натиск върху БСП да се включи в някаква коалиция в името на стабилността на държавата, а тя зависи колкото от управлението, толкова и от опозицията. Ние ще бъдем сериозна опозиция, която е готова на диалог и компромиси по важни за страната въпроси, но не виждаме причина да се пришием към едно безпринципно управление", добави Кристиaн Вигенин.

Трайчо Трайков от Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ) също заяви пред Нова, че реформаторите са готови да продължат консултациите с ГЕРБ. По думите му във втория кръг на преговорите реформаторите има вероятност да бъдат представени от лидерите на партиите в блока.

По думите му правителство на малцинството, включващо ГЕРБ и още една партия, ще бъде заложник в новия парламент.

Трайков отново повтори позицията на Реформаторския блок, че няма да влезе в коалиция с партиите, участвали в предишното управление.

Съвместно управление трябва да е вследствие на много конкретно разписано споразумение, поясни той.

Емил Димитров - син АБВ, който също бе гост в сутрешния блок по Нова телевизия, каза, че АБВ е за една широка коалиция с ясен политически ангажимент и ясен обществен договор.

По принцип като лява партия приемаме участие на БСП, поясни той.

Според него участието на лидера Георги Първанов в консултациите с ГЕРБ показва, че АБВ гледа много сериозно на перспективите за евентуално коалиране.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати