25 Април 2024 г. Четвъртък

Калфин: Чакат ни нови избори, ако ГЕРБ и БСП не надмогнат партийния си интерес

2014-10-20 11:01:12
Единственият вариант за стабилна коалиция при настоящата ситуация е между ГЕРБ и БСП, смята зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

„Стабилно мнозинство означава ГЕРБ да убедят БСП да участва в широка коалиция, ако не ги убедят ще направят някакво аритметично мнозинство или правителство на малцинството“, коментира той по bTV. 

Според него обаче, ако основните политически сили не успеят да надмогнат партийния си интерес, не са изключени нови избори и то много скоро. 

Той определи 18-те въпроса, които ГЕРБ представи по време на консултациите си с всички парламентарно представите политически формации, като лексикон и коментира, че не е много нормално разговорите да се водят само по тях. 

„Когато се прави голяма коалиция, не се започва с тест с тези 18 въпроса като лексикон. При голяма коалиция партиите оставят програмите си и започва да се пише от нулата, макар че всеки има приоритети и те трябва да се отчитат“, посочи Калфин. 

По думите му АБВ би подкрепила коалиция между ГЕРБ и БСП. 

„В такъв формат ние бихме могли да се включим, да участваме и да го подкрепим, но това не зависи от нас, а от тях, това е въпрос на преценка и отговорност на тези партии, доколко ще намерят националния интерес“, коментира той. 

Според него коалиция между ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ е само аритметика. 

"В Реформаторския блок има противоречия, в ПФ има изказвания, които навяват чувството за ксенофобия и национализъм, макар че смениха след това тона по време на кампанията", аргументира се социалистът.

Ивайло Калфин обясни, че е доволен от факта, че за пръв път се заговори за програми, но в същото време настоя, че по този начин не се прави коалиция, защото тя става чрез решение на лидерите, след което експертите уточняват детайлите.

„Отговорността е на ГЕРБ, ние от АБВ ще сме максимално отговорни, но не бихме се включили в коалиция, която се прави само за да събере определени гласове. Бихме подкрепили дори и правителство на малцинството, но по определени теми като например КТБ, с проблемите в енергетиката“, обобщи той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати