25 Април 2024 г. Четвъртък

Роми в Ботевград не плащат ток за хиляди левове и не им го спират

2014-10-20 09:09:52

За едни може, за други – не. Тази максима е до болка позната в България и в случая се отнася до ток.

В Ботевград два блока с роми имат сметка от над 20 хил. лева – блок 48 и блок 15. За разлика от друг път, ромите не се оплакват открито пред камера, а се крият и говорят зад камера.

В блок 48 има семейство с натрупани задължения от 23 хил. лева – за 10 години. Въпросният длъжник се казва „Цоко”. И се оправдава – не съм само аз, колко хора дължат.

От ЧЕЗ казват, че от 95 апартамента в блок 48 само 58 си плащат редовно сметките. Прекъсваме електромера, когато трябва, но след това такива като Цоко се „самовключват” и пак издаваме фактура. За да спре „самовключването”, ЧЕЗ опитват да изнесат електромерите на високо. Но правозащитни организации завеждат дела за „неравно третиране”. По този случай се чака и решение на Европейската комисия.

Съседите на Цоко посрещат екипите на ЧЕЗ с камъни. Викаме жандармерия и полиция, за да можем да си свършим работа, казват от ЧЕЗ. Ромите използват жените, децата и бабите като жив щит, добавят от енергото.

Преди три години три блока роми заплашват да блокират АМ "Хемус". Причината – нямат ток три дни и според тях сметките са им надписани.

Ама недейте така – Цоко си каза защо не са го спряли. Идват с жандармерия, не могат да спрат тока - как става, взе да оправдава ромите Цветелин Кънчев в сутрешния блок на Нова телевизия. Къде е възможно кмет да продава общински парцели и те да се връщат при сина му, нападна Кънчев кмета на Ботевград Георги Георгиев. Тук спор не трябва да има – не е честно едни да плащат, а други – не. Но да попитам – не е ли удобно на ЧЕЗ да има такива нередовни платци, за да товарят всички, продължи Кънчев. И поиска да отиде с камера в Ботевград да види кой в ЧЕЗ взема решението за спиране на електроподаването при неплатени сметки.

Ромите не трябва да се винят – има политици и държавници, които определят правилата. Когато има хаос в държавата, става така, каза Георгиев. На въпрос има ли страх при ЧЕЗ да приложи правилата, ботевградският кмет отвърна, че може да се очаква от всеки да се страхува. Георгиев поясни, че в ромската махала в Ботевград тази година гласовете се разделили между всички политически сили и имало „малко купуване на гласове”.

Цветелин Кънчев даде и пример със Северозападна България, че има масов отлив на ромски гласове от ДПС. Сега Движението печели повече български гласове. Питам само аз ли могам да смятам - спрямо 2009 година Движението има спад от 130 хил. гласа. Как тогава ДПС е печелившата партия, попита Кънчев. Изявленията на Местан как ромите подкрепят масово ДПС се правят, за да се сатанизират малцинствата, сигурен е лидерът на "Евророма".

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати