20 Април 2024 г. Събота

Спор за строеж на детска площадка ескалира с палеж на коли

2014-10-20 08:57:55

Снимката е архивна 

Спор за строеж на жилищна сграда на мястото на детска площадка в район "Слатина" в София ескалира, като този уикенд около мястото са запалени три коли, съобщи Би Ти Ви. Протестиращите срещу проекта твърдят, че са пострадали автомобили на най-активните противници.

Хората от околните блокове твърдят, че собствеността на земята, на която е площадката, е тяхна. От община "Слатина" обаче са на друго мнение и казват, че местните имат идеални части от земята, а не право на строеж.

Столична община твърди, че имотът е частен, и собственикът има право да се разпорежда с инфраструктурата на него. От районната администрация уточняват, че на инвеститора са били предложени 12 алтернативни имота, но той не е  приел нито един от тях и държи да строи точно на това място.

Инвеститорът "Агора ин" има разрешително за строеж на 8-етажна сграда от февруари 2013 г, като проектът има зелена светлина от строителния надзор.  Прокуратурата обаче е започнала проверка на документите на ДНСК и дали няма нарушения при издаването им, твърди Би Ти Ви.

По думите на хората в "Слатина" от фирмата-собственик са наели за охрана на техниката в обекта представители на агитката на "Левски София Запад". Жителите на квартала смятат, че футболните фенове стоят зад палежите на коли, разбиването на гараж и кражба на мотор за 12 000 лв. По думите им автомобилите са били запалени избирателно.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията има много сериозни нарушения в документацията на обекта. Той потвърждава тезата, че инвеститорът е докарал хора, които се занимават с насилие. "Първата кола, през миналата година, беше запалена, за да не им пречи на входа на булдозерите", изтъква  Безлов.

Пред "Нова телевизия" собственикът на фирмата, която има разрешение за строежа Венцислав Дучев казва, че обвиненията са безпочвени. "Това е поредната проява на хората, които очевидно не се интересуват нито от истината, нито от законите в тази държава и продължават повече от две години да пречат на строежа с незаконни действия. Те са провокирани от някого", казва той.

Според Дучев теренът е частен повече от 15 години и никога не е определян нито за зелена площ, нито за детска площадка, а винаги е бил за високо строителство. Той изтъкна, че има над 15 криминални деяния срещу строежа и работещите в него. Сред тях са палеж на автомобил на служител, побой на багерист, щурмуване на обекта през нощта с футболни агитки, потрошаване на камери и огради. "Дори имаше и ранен човек. Имаше и стрелба с пушка в обекта,  при който беше счупено стъклото на бус, в който имаше девет работници. Никой не реагира тогава", заяви Венцислав Дучев.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати