23 Април 2024 г. Вторник

Мандат от две години за кабинета, само ако има ВНС, уточни Кунева

2014-10-20 08:53:42

Няма никакви съмнения в това как стои Реформаторският блок. Ние изпратихме на Бойко Борисов извадки от нашите документи, които дават ясна представа как РБ се представлява, а именно - от лидерите на 5-те партии в него. Това уточни лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в ефира на БНТ.

Вече направихме заседание на парламентарната група на РБ. 23-ма депутати подписаха споразумение, започва работата по правилника, съобщи още Кунева и допълни, че представители на реформаторите се готвят за среща в Министерството на финансите относно актуализацията на бюджета.

Кунева обаче не даде ясен отговор дали блокът ще влезе в коалиция с формацията на Георги Първанов АБВ. Има консултации, но нека не бързаме. РБ ще се събере и заедно ще реши следващите си стъпки и отношението към останалите партии в бъдещия кабинет, категорична беше тя. Кунева отново подчерта, че когато има основание за това, темата "АБВ" ще бъде дебатирана.

По думите на Кунева политически сили, участвали в предходното правителство с предварително прекъснат мандат, каквито са БСП и ДПС, е ясно, че те не могат да участват в следващ кабинет. Към тях лидерът на ДБГ добави и ББЦ.

Не изземаме иницативата на ГЕРБ. Те имат мандат. Нека решат какво конструиране на следващо правителство ще предложат. РБ ще вземе общо решение, но не сме се събирали по тази тема и не искам да импровизирам. Когато това се случи, ще вземем формално решение, заяви Меглена Кунева и допълни, че в тази ситуация в България не може да се хвърлят думи ей така. Искам Реформаторският блок да стои тежко.

Кунева отново подчерта, че за блока съдебната реформа е изключително важна, и по-точно сектор правосъдие и икономиката, визирайки членството на страната ни вШенген. Тя предположи, че Румъния вероятно ще ни задмине по пътя към Шенген. И пристанище като Констанца ще стане по-важно от тези във Варна и Бургас, прогнозира Кунева.

На въпрос би ли приела поста на министър на правосъдието, лидерът на ДБГ подчерта, че е говорила и винаги ще говори за правосъдие и Шенген. Няма отправени покани към мен да съм министър на правосъдието. Но не ме питайте какви министерства бих приела. Да не слагаме каруцата пред коня, категорична беше тя.

Кунева е на мнение, че трябва да се действа внимателно при сформирането на следващото правителство, защото парламентът ще е сложен. Със сигурност ние сме напълно наясно, че време няма. Но НС не е свикано. Загубено време от изборите до сега, от страна на РБ и парламентаристите, които са избрани, няма, увери още тя.

Предишния кабинет беше експертен, но нямаше лидерство. Това не можем да си позволим втори път, отсече шефката на ДБГ.

По думите на Кунева не трябва да е самоцел да бъде ограничен във времето животът на следващото правителство, като отрече разминаване с Радан Кънев по тази тема. Трябва нещата да се погледнат в развитие. Ние сме за свикване на Велико Народно събрание. Хубаво е да се определи един период от време, например 2 години, в които то да се свика, препоръча тя, но призна, че с 23-ма депутати реформаторите няма как да предизвикат свикване на ВНС.

Изборите не са забавление, а трябва да има цел, която те преследват, смята още Кунева.

Няколко са формалните решения, които Реформаторският блок трябва да вземе до края на седмицата. Специално ДБГ трябва да приключи вътрешния си референдум, с който пита членовете си дали и с кои партии да участва в бъдещото управление настраната. Това се прави за пръв път в България, подчерта лидерът на партията. Искаме позицията ни да бъде базирана на мнението на всички членове. Така беше направена и коалицията в Германия, което е ценен опит, смята Меглена Кунева. 
Във вторник на ниво Реформаторски блок пък ще се проведатконсултации по актуализацията на бюджета, съобщи още тя.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати