25 Април 2024 г. Четвъртък

Всеки изгорен Коран ще бъде заместен от 10 в САЩ

2010-09-09 20:15:36

Влиятелна ислямска група в САЩ смята да раздаде 200 000 екземпляра от Корана, за да замести тези, според тях 200 книги, които религиозна група от Флорида планира да изгори, съобщи CNN.

Пастор Тери Джонс, водач на религиозната общност от 50 души Dove World Outreach Center, възнамерява да изгори Корана на 11 септември, когато се навършват девет години от терористичните атаки в Ню Йорк.

Плановете на пастор Джонс се сблъскаха с вълнà от критики на най-високо политическо ниво в САЩ. В четвъртък се включи дори президентът Барак Обама, който обяви, че изгарянето на Корана ще бъде "като предоставяне на златна мина" на "Ал Кайда".

Американският държавен глава вече е получил писма от президента на Индонезия и от правителството на Пакистан, които настояват пастор Джонс да бъде спрян.

В сряда и Ватиканът се опита да разубеди пастора.

Въпреки огромния натиск Тери Джонс отказва да поддаде.

В отговор Съветът за американско-ислямски отношения (CAIR), мюсюлманска неправителствена организация, започва инициативата „Научи, не пали“, в рамките на която в петък и събота ще бъдат раздадени 200 000 екземпляра от Корана.

"Тази образователна инициатива е заради тези, които търсят провокация, и е конструктивен отговор на твърде неамериканската акция на църквата от Флорида", обясни директорът на съвета Нихад Ауад.

"Малка група екстремисти, планираща изгарянето на книги, определено не представлява нашето общество и неговите ценности, и беше отхвърлена от всички религиозни и политически лидери".

Военната фондация за религиозна свобода, чиято работа е да следи за религиозната толерантност в американската армия, пък обеща, че за всяка книга, изгорена във Флорида, ще купи нов Коран и ще го дари на Афганистанската национална армия.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е сред неколцината публични личности, които защитиха правото на Джонс да продължи напред, въпреки че определи идеята му като „отвратителна“.

"Не мисля, че на него би му харесало, ако някой изгори книга, смятана от неговата религия за свещена. Но Първата поправка защитава всеки и не можем да кажем, че ще прилагаме Първата поправка само в случаите, когато сме съгласни", заяви Блумбърг, цитирайки пасажа от американската Конституция, гарантиращ свобода на словото

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати