8 Май 2024 г. Сряда

ГЕРБ и АБВ с поглед към следващи експертни консултации

2014-10-19 20:36:09

След близо четиричасови неделни разговори между ГЕРБ и АБВ за политическото бъдеще на страната ни от партията на Бойко Борисов оставиха вратата за нови консултации с хората на Георги Първанов отворена. „На фона на приликите и основните различия има възможност да продължим консултациите с АБВ на експертно ниво, за да доближим позициите си", обяви на брифинг след срещата Румяна Бъчварова от дамския преговорен екип на ГЕРБ.

Герберите и представителите на АБВ са намерили съгласие по общо 14 от обсъжданите 18 приоритета за страната ни. Сред важните неща, по които и двете партии са се разбрали, е формулата на следващо правителство. И ГЕРБ, и АБВ са на мнение, че за стабилно управление на страната ни е необходимо стабилно мнозинство в парламента.

От АБВ уточниха, че най-добрата формула за страната е постигане на голяма коалиция - между първите две партии. Оставяме тази тема отворена", разказа за срещата герберката Цецка Цачева. От АБВ са дали и друг съвет на ГЕРБ, а именно да не политизират стъпките в сектор „сигурност".

ГЕРБ и АБВ не искат да си партнират в следващо правителство с едни и същи партии, което е и друга прилика между двата участника в политическите разговори. Големи различиямежду партията на Първанов и партията на Борисов има по отношение на финансовата рамка на страната ни, данъчната политика, както и пенсионната реформа.

ГЕРБ не могат да се съгласят и с исканото от страна на АБВ изграждане на нови ядрени мощности у нас, сред които именно и АЕЦ „Белене". Трите жени на ГЕРБ са обсъдили с тримата мъже от АБВ и промени в сектор „сигурност", а ексвътрешният министър Румен Петков е изразил категоричната позиция, че страната ни не може да приема повече бежанци.

И двете партии са се обединили около необходими и спешни промени в Изборния кодекс, сред които е и въвеждане на задължителното гласуване. По тази тема обаче представителите на АБВ настояват за това половината народни представители да влизат чрез мажоритарно избиране. Друга идея, която са харесали и двете партии, е изработването на стратегия за преодоляване на демографската криза.

В хода на брифинга всички участници признаха, че са много доволни и удовлетворени от политическите разговори и от тона им. Лидерът на АБВ Георги Първанов призна също, че първоначално не е бил предвиден за участие в политическите консултации, но е настоял за това, тъй като е искал да се влезе в дълбочина на разговора. Големият въпрос на политическата сцена в момента според Първанов е каква ще е формулата на бъдещо управление.

Най-добрият вариант за България в тази тежка ситуация е голямата коалиция. Не просто широка коалиция от много партии с достатъчен брой народни представители, а голяма коалиция, която да събира левия и десния сектор в българската политика", посочи още Първанов. Той се зарече, че АБВ не се отказва от своите стратегически ангажименти за реформа на политическия модел. „Не е сега моментът", са осъзнали обаче от АБВ.

„Като млада формация и партия с ляв профил - АБВ, ние трудно бихме могли да подкрепим едно дясноцентристко правителство", заяви лидерът Георги Първанов. Той се зарече, че партията му ще играе ролята на социален политик. Впечатлението, с което лидерът на АБВ остава след срещата с ГЕРБ, е, че имат не малко и трудно преодолими различия.

Подробности около втория тур на преговорите за политическото бъдеще на страната и новото правителство с инициатор ГЕРБ ще станат ясни утре. В понеделник, първия ден от седмицата, гербери от всички краища се събират на национален форум. Именно на този форум дамският екип за преговори - Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, ще разкаже пред колегите си как са протекли политическите дискусии, с кои политически субекти има сходство по отношение на приоритети и тогава ще се вземат решенията.

Не мога да ангажирам себе си в каква посока би се движело, ако изобщо се движи, съставянето на кабинет", заяви Цецка Цачева. Именно на утрешното герберско заседание ще се реши дали от партията на Бойко Борисов ще поканят БСП на експертни консултации

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати