25 Април 2024 г. Четвъртък

Политиците да жертват егото си, патихме от Станишев и Борисов

2014-10-18 08:30:16

Преглед на пресата за деня


По повод политическата криза и преговорите за съставяне на кабинет кардиологът проф. Младен Григоров коментира пред "Преса"За да се стигне до съгласие, се изисква доста висока култура, включително висока политическа култура. Второ, за това е нужен консенсусен характер. Трето, трябва да се жертва собственото его. Че не патихме ли от личната омраза между Бойко Борисов и Сергей Станишев години наред? Къде го има това по света - заради двама души, защото не се обичали, да го отнасят хората. И сега го има. Този не обича онзи, а всичко се трупа на гърба на българския народ. Доколкото виждам, никого от политиците не го интересува народът - еня го е само дали днес ще е добре, пък за утре ще видим".

"Нови избори ще съсипят държавата", прогнозира от страниците на "Труд" акад. Стефан Воденичаров. Според него политиците, които народът е избрал, не трябва да се занимават с партийните си страсти, а да седнат и да помислят, какво ще се случи с България на фона на една разпадаща се финансова система и натрупани проблеми в различни области. "Нужно е да се почувстват истински българи, да си подадат ръка в името на България и за година, година и половина да направят така, че нещата да потръгнат. А те после да мислят за политическите си страсти, да спорят, но първо да се възстанови държавата и държавността", съветва Воденичаров.

В своя анализ за "24 часа" Тихомир Безлов очертава четири варианта да избегнем новите избори. Според него коалицията ГЕРБ-РБ-ПФ продължава да изглежда най-желаната. Друг вариант е, ако ГЕРБ не договорят ясна коалиция, зад която да застанат 121 гласа, да рискува. Предлагат кабинет на малцинството, пък който го подкрепи. Следващият вариант е ако ГЕРБ върнат мандата, то той би отишъл при левицата. 

Имунитетът на всички народни представители, срещу които има дела, ще бъде поискан отново и те ще бъдат съдени. Това обяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров, отразява на първа страница "Сега". Цацаров назова поименно Цветан Цветанов, Волен Сидеров и Сергей Станишев. Списъкът обаче може да набъбне, защото по информация на прокуратурата в момента тече проверка на всички 240 избрани депутати. Търси се дали срещу някой от тях има висящо разследване или съдебен процес. Ако се установи такъв, ще му бъде искан имунитетът.

"ГЕРБ плюс кой прави кабинет", пита във водещото си заглавие "Труд". Въпросът идва веднага, след като партията на Бойко Борисов отряза вчера ББЦ и засега има само един гарантиран партньор - "Патриотичният фронт". ГЕРБ и ПФ обаче имат само 103 депутати. Заедно с Реформаторския блок - 23-ма, минават прага от 121 народни представители. Реформаторите направиха вчера втори опит да убедят хората на Борисов, че все още са в играта за коалиция, уточнява изданието.

В друга статия "Труд"липса на юридическа яснота" кой ги представлява. Според източници на изданието писмото се позовава на Изборния кодекс и решения на ЦИК за регистрация на Реформаторския блок като коалиция за изборите. По закон и по документи тя се представлява от лидерите на партиите, участващи в нея - ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД и БЗНС, пише още вестникът.

"Ако социалистите решат да направят опит да съставят кабинет, за да избегнат ситуацията, в която те отиват на нови избори без вътрешни реформи и с обвинението, че "БСП отново избяга", те може да започнат да говорят за програмно правителство, експертно правителство, с непартиен премиер и партийни вицепремиери, т.н. и да търсят подкрепа от ГЕРБ и АБВ. Това би било вариант за кабинет тип "Димитър Попов", смята експертът.

"БСП се провали заради инат и вкопчване във властта", заявява пред "24 часа" Весела Лечева, член на Националния съвет на БСП. Според нея още на изборите през 2013 година социалистическата партия не е направила правилен анализ на ситуацията. 

"Тогава ГЕРБ директно ни подари властта, подавайки оставка. На евроизборите повторихме същата грешка. Това е едната причина за провала - липсата на реална оценка на всички досегашни резултати на БСП", категорична е Лечева.

Според челото на "Телеграф" цената на руската водка се е сринала с 20 процента за българския потребител заради поевтиняващата руска рубла. Много други стоки от първа необходимост също са на все по-конкурентни цени заради тежката валутна криза, която тресе Москва. Допълнителен фактор за по-изгодните цени е и постоянният спад на цената на петрола на международните пазари, отчита "Телеграф".

Под заглавие на първа страница "Станахме Дивият Запад" "Стандарт"Крива река", на метри от 19-о училище "Елин Пелин". Шофьор на камион "Татра" пък отнесе куршум след отнето от него предимство на кръстовище в Свищов. Три жени пострадаха вчера, след като маршрутка бе блъсната от трамвай заради грубо нарушение на правилата за движение".

Скок на жертвите на катастрофи в сравнение с миналата година и спад на глобите на КАТ с четири пъти, отчита във водещата си новина "Преса". Това се случва след като през февруари тази година Върховният административен съд забрани да се издава електронен фиш за глоба по снимка от мобилни камери. А депутатите от предния парламент не намериха време да коригират закона. Резултатът е 529 убити в катастрофи до 15 октомври т.г., което е с 84 души повече в сравнение със същия период на 2013 година. Същевременно за осем месеца тази година КАТ са издали едва 60 736 електронни фиша при 253 315 до август 2013 г., посочва "Преса".

"България е една от четирите държави в ЕС без антираков план", алармира в заглавие "Труд". Болестта отнема живота на над 17 000 българи годишно и разболява други 36 000 всяка година. В същото време 1/3 от случаите на онкологични заболявания могат да се предотвратят, стига битката да се води на всички фронтове - човек да е отговорен към здравето си, а държавата да има единен национален антираков план. Уви, България е една от четирите държави в Европейския съюз, които нямат такава програма. Това съобщава Европейската комисия в последния си доклад за борбата с тежкото заболяване от 23 септември т.г., уточнява ежедневникът.

В интервю за "Стандарт" Франсис Маркъс, от отдел "Комуникации"Преди няколко седмици беше публикуван доклад, според който бежанците по света са над 50 млн. Тези данни наподобяват ситуацията в света след Втората световна война, като става дума за драстично нарастване на броя на бежанците, който включва и разселените хора. Дори може да се каже, че броят на бежанците в собствените им държави надвишава броя на онези, които прекосяват граници. Всичко това изисква големи усилия и разбиране от хората с градски живот, в който можеш да изпиеш едно капучино, когато ти е кеф, да си изтеглиш пари от банката в случай на нужда, а в края на деня да се завърнеш в уютния си апартамент. За нас е трудно да си представим какво означава да загубиш всичко, да си в постоянен страх за собствения си живот и този на децата си, да видиш живота си разрушен в руините на къщата си. Не можем да разберем в какво отчаяние в каква безнадеждност се намират голяма група от хора, към която обществото трябва да носи отговорност".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати