8 Май 2024 г. Сряда

В София се проведе протест срещу затварянето на ТЕЦ "Варна"

2014-10-17 11:39:07
Около 60 души се събраха на протест пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката срещу затварянето на ТЕЦ "Варна", предаде "Фокус". Исканията на протестиращите от КТ "Подкрепа" и служители на ЧЕЗ са да не бъде затворен тецът след 31 декември тази година, да няма съкращения на персонала на фирмите в ЧЕЗ България и да няма дискриминация в заплащането на труда.

"Искаме да работим в България", "Не на закриването на работните места в ЧЕЗ България", "Да запазим ТЕЦ "Варна" и работните места", "Не посягайте на хляба ни" и "Долу ръцете от ТЕЦ "Варна", са част от лозунгите, които носят протестиращите. Те заявиха, че зад решение за затварянето на теца стои и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Собственикът на варненската топлофикация ЧЕЗ ще преговаря до края на октомври с Българския енергиен холдинг за създаването на проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите й нови блока и да вземе централата под наем. Това съобщи компанията собственик вчера, след като синдикатите насрочиха за днес протест срещу затварянето на централата и с искане работните им места да бъдат запазени. 

ЧЕЗ продължава да търси решение за удължаване на живота на ТЕЦ "Варна" и за запазване на работните места, уверява ръководството на дружеството. До 31 октомври ЧЕЗ и БЕХ ще търсят технико-икономическо решение. Всички заинтересовани страни също могат да внесат свои предложения за обсъждане и анализ в работната група, се посочва в съобщението.

Демонстрантите преди това бяха пред сградата на ЧЕЗ с искане регионалният мениджър на дружеството Петър Докладал да излезе и да говори с тях. Те опитаха да влязат в сградата на електроразпределителното дружество, но полицаите не ги допуснаха.

Протестиращите заявиха че от ще има митинги в София и Варна, като заплашиха, че ще нарушат добрия тон.

От пресцентъра на ЧЕЗ съобщиха, че ръководството на компания е поканило на среща представители на протестното шествие, организирано от КТ "Подкрепа". Те обаче не са се отзовали и срещата не се е състояла.

"Призоваваме за конструктивна и открита дискусия по въпросите, които повдигат синдикатите. Служителите са най-ценния ни актив и грижата за тях е наш основен ангажимент. Независимо от трудната ситуация, в която се намират всички компании на ЧЕЗ в България, правим всичко възможно, за да защитим интересите на нашите служители", казва в съобщението Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна".

Компанията напомни на синдикатите, че ако желаят, могат да внесат свои предложения в специално създадената съвместна работна група с Българския енергиен холдинг. "Като собственик, който до момента е вложил 600 млн. лева за закупуване и увеличаване на капитала на централата, ЧЕЗ има най-голям интерес да бъде намерена икономически обоснована възможност ТЕЦ "Варна" да продължи да работи и да се запазят работните места", се казва в съобщението.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати