Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Март 22
Начало arrow България arrow Екоинспекцията в Бургас оттегли решението си за Карадере

Екоинспекцията в Бургас оттегли решението си за Карадере

  Print E-mail
2014-10-17 08:55:01
източник: dnevnik.bg

В сряда вечерта (15 октомври 2014 г.) директорът на Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас Антоний Иванов е оттеглил решението си, с което разреши на фирма "Макси І" да строи на Карадере без екологична оценка. Това се случва на базата на две жалби, подадени до инспекцията и в последния възможен ден от изчаквателния срок, който даде Светлана Жекова по време на среща с представители на гражданска инициатива "Да спасим Карадере" и сайта "Биволъ", както и Тома Белев от "Зелени Балкани".

С ново решението на регионалната екоинспекция (№ 110/15.10.2014 г.) на практика процедурата за разрешаване строителство на "Макси І" се връща в начална фаза, т.е. на етап уведомяване на компетентния орган по околна среда и засегнатото население. "Така експертите от РИОСВ-Бургас ще трябва да вземат решение относно степента на въздействие върху защитените зони и техния предмет на опазване," съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

От гражданската инициатива "Да спасим Карадере" пък се надяват този път екоинспекцията да вземе предвид писмените указания при преценка на инвестиционни намерения, които министър Жекова изпрати до кметове и РИОСВ-та след срещата си с природозащитниците и гражданите.

Инвестиционното предложение е за изграждане на "луксозен къмпинг" по подробен устройствен план на зона за отдих "Бяла север", който няма екологична оценка. Този проблем поставиха от "Да спасим Карадере" пред министър Жекова и на срещата миналата седмица.

Междувременно отново този четвъртък гражданската инициатива представи казуса Карадере пред журналисти. Именно по време на пресконференцията стана ясно за оттеглянето на решението на РИОСВ-Бургас от съобщение на сайта на екоминистерството, за което съобщи Тома Белев.

От "Да спасим Карадере" подчертаха за пореден път, че ПУП-а на зона за отдих "Бяла север" на практика е незаконен и макар това да е признато от екоминистъра, планът все още не е спрян от МОСВ. Вместо това Светлана Жекова заяви, че смята да сезира за него прокуратурата. Според Тома Белев обаче от това нейно действие няма да последва нищо, като посочи пред журналисти, че самият той е сезирал прокуратурата по случая още 2008 г. без никакъв ефект.

Природозащитниците и гражданите настояват МОСВ да отмени незаконния градоустройствен план от 2005 г. "Право и задължение на министъра е да го направи, след като е установил закононарушение при приемането му," заявяват те.

Ако министърът в МОСВ не наложи тази административна мярка, "Да спасим Карадере" ще изпрати ново писмо, за да напомни отново какви са задълженията му. В случай, че отново няма реакция, гражданската група ще сезира съда и прокуратурата за неизпълнение на задължения по служба от страна на екоминистъра, обясни Добромир Добринов от инициативата.

Гражданите и природозащитниците настояват още за проверка от страна на МОСВ на статута на земите, на които ще се извършва строителство в местността на Карадере. Всички земи там са земеделски и горски. Проверката трябва да установи как е проведена процедурата по промяна на предназначението на земите и дали тя е в сила все още. Промяната губи своята сила след шест години в случай, че там не се е строило през това време. Друго изискване за промянан а предназначение е ан тези земи да има вече изградена инфраструктура – като условия за събиране на отпадните води, каквито в този район няма до този момент. Не е ясно платени ли са държавните такси за замяната, имаме информация, че някои не са платени и тази замени не са валидни, обясниха от "Да спасим Карадере".

След публикации в медиите от 9 октомври за спорното решение на РИОСВ-Бургас от 6 октомври, министър Светлана Жекова излезе със съобщение до медиите, в което констатира сериозни пропуски в първоначалното решение на Антоний Иванов и изрази мнение, че има основание за отлагането му.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?