20 Април 2024 г. Събота

Кирил Добрев: БСП загуби две поколения заради тричленката начело с Дъбов

2014-10-16 13:19:44
БСП загуби две поколения заради тричленката в ръководството на партията Димитър Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова, които са неизменно на президиума на всеки конгрес от 1990 г. насам. Това обяви избраният за депутат от БСП Кирил Добрев, известен с опозиционното си отношение към апарата на "Позитано" 20.

По думите му тази тричленка от години решава кой ще прогресира и кой ще бъде смачкан в партийните редици.

В интервю за Би Ти Ви Добрев илюстрира със снимки от конгресите на левицата от 1990 г. липсата на промяна в лицата на трибуната - докато родените в годината на първия кадър вече сами са станали гласоподаватели. Според Добрев така едно и също ръководство е смачкало второ поколение в БСП от 10 ноември 1989 г. насам. Добави, че между 140 и 180 от делегатите на всеки конгрес са платен апарат - хора, които получават заплата от "Позитоно" 20, и всеки, който се изправи срещу ръководството, започва с пасив.

На тези избори всичко рухна и ние нямаме никакви идеи и кауза. Рухна митът за организационния потенциал на партията. Става въпрос за едно потънало и загубено поколение под ръководството на тези хора. Това е второто поколение след онова от 1989-1990 година, посочи Добрев.

Той добави, че на "Позитано" 20 в момента властват тези, които са се преборили с бившите "партийци" и вероятно окопаването се дължи именно на спомена за това как сегашните ръководители на БСП са стигнали до позициите си.

Резултатът по думите му е, че едва 6% от гласовете за БСП са на хора под 40-годишна възраст, сред които са и децата на активисти. В същото време, много млади хора разочаровани напускат структурите на партията.

БСП е кауза, тая партия ще я променя. Имам амбицията, имам хората. Тая партия ще я променя и ще я оставя на следващото поколение, обяви още Добрев.

Станишев изстиска БСП като лимон

Той се изказа остро за оттеглилия се в Брюксел бивш председател на БСП Сергей Станишев и го обвини директно за загубата от над 100 хил. гласа. "През 2009 г. имахме тежък конгрес. Сергей Станишев остана председател с ангажимента към младото поколение да изчисти партията. Не само че подведе хората, а се заобиколи с Дъбов, Евгени Узунов и Катя Николова по простата причина, че те нямаха амбиция към неговият пост. И оттам след 2009 г. всичко в партията тръгна надолу, обясни Добрев.

"Първо, обвинявам Станишев, че вкара търговците в храма, второ, че вкара БСП във вътрешнопартийни битки и имаше моменти, в които БСП обслужваше икономически интереси. Трето, обвинявам го директно за загубата от над 100 000 гласа. След изборите Георги Първанов има политически субект в лицето на АБВ, а БСП е минус 150 000 гласа", заяви още Добрев.

"Кой изстиска партията като лимон в името на това да бъде лоялна към партийното ръководство", попита той. Добрев определи реваншистката политика на кабинета "Орешарски" като грешка. На въпрос дали боли два пъти с ДПС, Добрев коментира, че по-лошото е, че на някои може би им харесва, а на Сергей Станишев "може би му е било приятно" –Ако по времето на Тодор Живков на 4 години се сменяха правителствата и всяко ревизираше предходното, щяхме ли да имаме централи?"
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати