26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ да избере - с Пеевски или с реформаторите, призова Кънев

2014-10-16 12:57:10

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и Румяна Бъчварова от ГЕРБ влязоха в спор в ефира на БиТиВи относнопрекратените след седем часа преговори за евентуално съставяне на коалиционно правителство. Кънев е убеден, че герберите са търсили претекст, за да прекратят разговорите, а Бъчварова застава зад позицията, че искат да знаят с кого преговарят и с кого биха подписали коалиционно споразумение.

Ако ГЕРБ иска да включва Делян Пеевски, трябва да се откаже от реформаторите, обяви Кънев. Той изрази надежда, че ГЕРБ ще вземат разумното решение и ще продължат с РБ, а не с Пеевски. Очакваме ГЕРБ да възобновят преговорите, посочи Кънев.

По думите му ГЕРБ са прекъснали преговорите след 7 часа изключително конструктивен разговор, по време на който почти всички различия са били изгладени. До петия не е имало съмнение, че се върви към позитивен край. Към края на разговорите нещата са се влошили радикално заради публичната платформа на реформаторите. Радан Кънев е категоричен, че няма как герберите да са разбрали за нея едва сега. Той съзира търсене на претекст от страна на ГЕРБ и тъй като такъв не е даден, те са използвали платформата. Ние сме конструктивни и с желание да се стигне до положителен разговор. От страна на ГЕРБ нямаше такова желание, категоричен е лидерът на ДСБ.

Кънев подчерта, че реформаторите са влезли в преговорите с два много ясни документа. Според него нищо в тях не е пречка за създаване на дясна коалиция.

Фактът, че ние имаме платформа, която защитава определени политики извън листчето на ГЕРБ, е проблемът. Едното нещо е, че искаме отстраняване на мафията от властта, а другото е, че не желаем формацията на Бареков в управлението. Това е проблемът за ГЕРБ, убеден е Радан Кънев. Той определи документа като много мек и конструктивен, насочен към едно разумно за десните избиратели управление.

Проблемът е фактът, че ние влизаме с много ясна платформа, силно смекчена и компромисна спрямо изборите, защото имаме желание България да има стабилно реформаторско правителство. Това е големият проблем за ГЕРБ и Цачева го определи като извиване на ръце, посочи Радан Кънев.

Относно това кой взима решенията и кой представлява Реформаторския блок, той посочи, че блокът два пъти е регистриран в ЦИК с едни и същи лица. Няма никакво съмнение кой представлява РБ. Ние сме коалиция, която не променя състава си. Другите възможни партньори - Патриотичният фронт и България без цензура са променили драматично състава си от европейските избори. Ние не сме променяли състава си, категоричен е Кънев. Отдавна е ясно, че ГЕРБ нямат голямо желание да управляват с реформаторите. Може би е честно да го кажат направо, посочи той.

Във връзка с поисканите от Корман Исмаилов гаранции, Радан Кънев смята, че това е нормално и подчерта, че тревогите на Исмаилов са общи.

Герберката Румяна Бъчварова пожела да се включи в предаването, за да представи своята гледна точка относно вчерашните преговори. Тя подчерта, че още в началото Петър Москов е поставил ултиматум - или приемате нашата декларация или приключваме. Герберката обаче е предложила първо да се говори за политики, а след това за декларации и в резултат на това наистина е имало конструктивен диалог, продължил 4-5 часа.

На въпроса обаче кой ще подпише коалиционното споразумение било посочено, че подписите ще са пет. В декларацията обаче имена и подписи не е имало. Тя твърди, че не са получили отговор и на въпроса как се взимат решенията в РБ. Корман Исмаилов казал, че неговата партия сигурно ще излезе и не знае дали ще подпише споразумението и дали ще участва в управлението. Герберите питат при положение, че единият от петимата излиза, как се взимат решения, но отговор нямат.

В този момент Москов бил извадил декларацията и заявил, че ако ГЕРБ не приемат премахване на модела „Пеевски", те няма да продължат, разказва още Румяна Бъчварова. Тя посочи още, че са разбрали, че партиите в Реформаторския блок не са пет, а седем и заподозря, че този факт умишлено е скрит. Такъв стил за политически преговори и преговори за политическо управление е недопустим. Лъже ли Кънев или наистина не знае за тези две нови партии, настоя да знае Бъчварова.

В отговор на този въпрос Радан Кънев посочи, черазширяването на коалицията с две нови партии не е променило представителството на Реформаторския блок. Той е категоричен, че всеки, който се занимава с политика, знае колко души подписват от името на коалицията и кои са те.

Пределно ясно е кой представлява блока, за да се прекъсват преговорите с претекст. Причината е друга, поводът е този. Ако това е новина, добре, но то не е новина. Никога не се е променяло кой взима решения в РБ. Представителството е същото като на евровота и то е стабилно. Не е нищо ново и повод за изненади, категоричен е Радан Кънев.

Той подчерта, че те остават на позициите си за реформи и за борба с мафията. Кое притеснява ГЕРБ - не искат реформи или виждат мафията в редиците си, пита Кънев. Той е убеден, че реформите минават през управление, а не през опозиция и именно това е причината да искат да са част от реформаторското управление.

Румяна Бъчварова пък заяви, че ако реформаторите си променят позициите и условията, при които се преговаря, може да се продължи. Става въпрос за управление на държавата, а не за сбирка на приятели, не е подписан документ, категорична е герберката. Тя определи платформата на реформаторите като нелепа, дори като статус във фейсбук.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати