28 Март 2024 г. Четвъртък

„ВМЗ” АД – Сопот – изоставена от държавата офшорна военна зона

2014-10-16 12:29:13

В началото на октомври 2014 г. България потъна в траур. Случилото се във взривения цех "Утилизация" на завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом предизвика състрадание към скърбящите и  скрита омраза към всички, които с мълчанието и бездействието си предизвикаха тази трагедия. Свидетели бяхме на струпването на множество политици и държавници в зоната на трагедията. Обаче, след дъжд качулка! Истината за взрива го знае само този, който го е причинил и който може би вече не е между живите. Ще минат месеци и комисията, разследваща трагедията, ще излезе със заключението – човешка грешка. Но дали е така ?

          Но, чия е тя?

          На мъртвия вече, виновен за взрива, работник или на живия мълчалив чиновник?

          Според запознати има грешка, но тя е не може би, а най-вероятно в нарушения технологичен режим на работа, т.е. не спазване безопасността на работа с такъв вид изделие.

          Славяните казват – „На сто години веднъж и сухото дърво гърми!”

          Инциденти е имало и преди началото на демократичните процеси у нас. През 1978 год. във „ВМЗ” – Сопот гръмнаха 300 тона хексоген. Тревожна е обаче тенденцията, че в последните години неприятните инциденти зачестиха. Случилото се в Челопечене, Петолъчката, Казанлък, Костенец, Горни Лом, по време на изпитания и демонстрационни стрелби не еднозначно показва, че или контролът е занижен, или че нивото на професионална подготовка на контролните органи е ниско. Истината, обаче може да се окаже и другаде не само занижения контрол от страна на държавата, а умишленото заставяне на работниците от този бранш да нарушават правилата за безопастност и технологичните изисквания за работа с такъв вид продукция от страна на преките им ръководители. Същите ръководители в последствие заставят работниците да укриват от проверяващите настъпилите аварии с цел да прикрият своето бездействие.

          Появиха се предположения заявени открито в средствата за масова информация от кмета на Сопот Веселин Личев и бившия зам. министър на отбраната Валентин Радев, че е възможна нова трагедия и то в Сопот, вследствие назначаването на нискоквалифицирани работници преди изборите. Последваха изявления на областният съвет на БСП Пловдив и „нещатната телевизионна звезда и говорител на стопанското ръководство на „ВМЗ” лидерът на КТ „Подкрепа” към дружеството Димитър Атанасов. Реакцията бе очаквана. Та нали в тричленният борд на „ВМЗ” АД са двамата партийни лидери на БСП в гр.Карлово – Манол Манолов и на гр.Сопот – Делян Дойнов, а профсъюзния лидер е лично мотивиран, а рейтингът му сред работниците е практически нулев. 

          Работниците във ВМЗ-Сопот признават, че отиват на работа със страх! Но защо ли? По-подробно вижте послеслова и видеоматериала * Приложение № 1

          Тревогата на българските граждани от Карлово и Сопот, както и на самите работници от „ВМЗ” АД – Сопот, би била ще по-голяма ако на българското общество бе известно, че само броени дни преди трагедията  в Горни Лом само в рамките на една календарна седмица в снаражателните цехове на „ВМЗ” АД – Сопот се случват два крупни инцидента.

          Непосредствено след националния празник на България, на 23 септември 2014 г. при проверка и „подмладяване” на изделие „Фактория”, то сработва и за щастие не напуска пределите на цеха, а се забива в защитния вал и се разпада на части. „Фактория”е изключително сложна ракета предназначена за поразяване на бронирани цели на дистанция до 2500 м, работеща на полуавтоматичен режим на управление. България е единствената страна от бившият соц. лагер, която има пълен обем документация и лиценз за производството й. Ракетата се е произвеждала във „ВМЗ” АД – Сопот до 1999 г. Производството й е преустановено поради  грешка на управителното тяло на фирмата. В Русия производството на това изделие е прекратено преди повече от 20 г. Като се има в предвид, че гаранционният срок на изделията е само 7 год., могат да бъдат зададени няколко неудобни въпроса на изп. директор Иван Стоенчев на „ВМЗ” АД – Сопот:

1.     Коя е годината на производство на сработилото изделие?

2.     Коя е фирмата производител на това изделие?

3.     Коя е фирмата вносител на това изделие и какво прави то на територията на „ВМЗ” АД – Сопот?

4.     От коя страна е внесено това изделие?

5.     Какви са условията за внос  на това изделие? Уточнение: По всяка вероятност изделията са внесени за утилизация от страна, която не е в състояние да я извърши, почти на безценица, а държавната „все още” фабрика е решила изделията да бъдат „напарфюмирани” във „ВМЗ” АД – Сопот и продадени за жълти стотинки от страна на държавата, но не и от страна на износителя и протежетата му. Подобен вид козметика е извършвана многократно, а печалбите са колосални. Разбира се за „ВМЗ” АД – Сопот и работниците му остават трохите, но дали е така за инж. Иван Стоенчев и търговския му директор!

6.     Разполага ли „ВМЗ” АД – Сопот с необходимите квалифицирани работници в момента. По всяка вероятност – не! Причините са повече от прости: МИЗЕРНИ И НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД В МНОГО ОПАСНА РИСКОВА СРЕДА и ниско възнаграждение. Нетните доходи на по-голяма част от работниците се движат около минималната работна заплата.

                   Може ли някой от гордото и самозадоволено ръководството на завода и синдикалните организации да си представят какво би станало ако изделието е било напуснало пределите на цеха! Наоколо цехове, складове за готова продукция и населени места, хора, деца! Колко ли би бил голям кратера на мястото на инцидента?

          В световната практика е възприето правилото, че всеки производител на специална продукция е задължен и има единствен правото да утилизира, т.е. да унищожи произведените от него изделия. А дали е така в РБългария.

          Само няколко дни след този инцидент отново във „ВМЗ” АД – Сопот, забележете в почивен ден неделя, т.е. на 28 септември 2014 г., изпълнявайки бърза поръчка – производство на бойни глави за ракети „въздух-земя”, вследствие грубо нарушаване на технологичния процес, неспазване на техническите изисквания, нарушаване условията за безопастност и поради ниската квалификация на работниците в процеса на пресоване се получава мощен взрив с тежки материални последствия, които и до момента не са отстранени. И тук могат да бъдат зададени няколко въпроса:

1.     За кого са били предназначени тези бойни части?

2.     Има ли тази фирма опит в производството на подобен клас ракети?

3.     Защо този клас ракети не се произвеждат във „ВМЗ” АД – Сопот, след като само този завод има пълен лиценз за този вид производство?

4.     Съществува ли и друга фирма, която се занимава с производството на този вид изделия, и на какво основание (освен може би финансово)?

5.     Какви са загубите, които държавното „ВМЗ” АД – Сопот търпи от бездействието на стопанското си ръководство?!

6.     Защо никой от държавните органи и институции на РБългария до настоящия момент не си зададат следните въпроси:

         6.1. Защо това ръководство, което управлява „ВМЗ” АД – Сопот повече от 10 години няма нито един подписан международен договор за изпълнение?

         6.2. Защо работи само като подизпълнител, а единственият производител на територията на РБългария, който разполага с необходимите документи за всички търсени на международния пазар изделия от неговата номенклатура за производство?

         6.3. Защо „ВМЗ” АД – Сопот получава по около 6,70 лв. (шест лева и 70 стотинки) за производството и гаранцията на една ракета при поръчка от над 200 000 бройки?

         6.4. Остава, ако им „стиска” на държавните органи и институции да проучат и видят, кой и защо толкова време „цоца”, т.е. краде от държавната хазна, като официално „ВМЗ” АД – Сопот дължи милиони на държавата?

         6.5. Защо тези хора близки до БСП продължават да издевателстват над живота и здравето на хората от цял регион – Сопот и Карлово.

         6.6. Дали не е прав кметът на гр. Сопот, които още преди изборите обърна внимание на обществеността, че чрез ръководство на завода се контролира вотът на избирателите? ГЕРБ печели в Сопот и Карлово, но губи в селищата около тези градове, явно под заплахата на инж. Иван Стоенчев, че ако БСП загуби,  „ВМЗ” АД – Сопот ще се ликвидира? Остава някой да се ангажира и анализира фактите, естествено ако посмее или му стиска да се противостави на кликата на несменяемия изпълнителен директор Стоенчев! Затова ли бяха наети неквалифицираните роми, които е чудно дали имат въобще образование, а камо ли понятие от производство на специална продукция.

7.              На какво основание инж. Иван Стоенчев заплашва всеки от работещите в завода, който надигне глава, че ще остане и без мизерните 300 лв., които получава едва ли не по негова лична благословия?

                   В снаражателните цехове има строго регламентирани изисквания за температура и влажност, работно облекло, гръмозащита и др. Да се карат работниците да работят редовна и втора смяна в единия ден, и първа смяна на следващият е просто не допустимо, не само по Кодекса на труда, но и по закона за безопасни и здравословни условия на труд. Абсолютно е недопустимо и е престъпление работниците във „ВМЗ” АД – Сопот да се трудят със синтетично облекло, вместо с памучно, поради липса на изискващото се по технологичните норми, което е лично решение и становище на ръководството на държавната фирма. Същото се отнася и за обувките на работещите в завода! Електростатичният заряд, който се отделя от работника по време на работа може да достигне до няколко киловолта, а вследствие на това – искра и ... имало хора, завод ..., градове ... !!!

          Към цитираните фатални инцидента можем да прибавим и  безпрецедентното сработване, т.е. самовзривяването на друга ракета на около 40 метра след изстрелването й от класа „въздух-земя” при изпитанието и на полигона на „ВМЗ” АД – Сопот преди няколко месеца по договор от страна-членка на НАТО.

          Горният факт е ужасяващ и поради това, че подобен инцидент се е случил и през септември 2009 г. с произведена от същия завод ракета, който се взриви на метри от Президента на РБългария и Министъра на отбраната на РБългария.

                                                Вижте - В-к „24 часа” от 04.09.2009 г., Цанко Цанев – статията „Ракета се взриви на метри от президента”. Цитат: „Ракета се самовзриви на 50 м след пуска по време на зенитни стрелби на полигона край Шабла вчера. Огнените осколки опариха дърво пред вишката на президента Георги Първанов и военния министър Николай Младенов. Двамата дойдоха с хеликоптери за стрелбите на военния полигон край морето. Жертви няма. За късмет е гръмнал двигателят на ракетата, а не бойната глава.”

          Остава някой да си зададе въпросът и да получи отговорът му – чие  производство е била тази ракета!

          Ще ви дадем нови жокери:

1.     Вместо да произвежда нови ракети, за които получава пари от купувачите, естествено чрез посредници, ръководството на „ВМЗ” АД – Сопот прави напълно незаконно пребоядисване и пренабиване на нови номера вместо утилизиране на стари над 20 години ракети.

2.     Преди модерницирането на същите тези снети от въоръжение ракети преди много години и внесени по незнайни, но ярко проследими пътища във „ВМЗ” АД – Сопот, те се подлагат на следната обработка:

         2.1. Снемане на старата боя;

         2.2. На струг (което е абсолютно недопустимо в никоя друга страна в света) се снема чрез намаляване диаметъра на металния корпус на ракетата на старата набита маркировка и се поставя нова – все едно, че ракетата е чисто нова, а пък тя не е ... !!!

         2.3. Следва пребоядисване, нови сандъци попълване на документи, че новопроизведената продукция е годна за следващите 10-тина години, но ... това не истина, защото ракетата е с намалена дебелина на корпуса, материалите вложени в нея преди години са състарени, поставените в нея взривове не отговарят на техническите и технологични изисквания.

         2.4. Последва незаконното издаване на нови документи за новопроизведена продукция, съпроводена с техническа документация, която не отговаря на истинското състояние на изделието, както и гаранционни документи.

         2.4. Това всичкото е извършено по разпореждане на ръководството на завода в нарушение на безопасността на труда и работниците стават умишлена мишена за поразяване във всеки един момент.

         2.5. Не е ли това отговорът на въпросът защо инж. Стоенчев толкова рядко стои в завода, а повечето време прекарва в командировки или в София. Явно само той осъзнава какво става в повереното му от държавата предприятие.

3.                 Учудващо е, че дори Министерството на отбраната на РБългария приема и предава на купувачите тези ракети и снаряди, които не отговарят на техническите и технологични изисквания за такива изделия, защото са подправени, а не нови!

          Към всичко това трябва да добавим и инцидента на натровилите се с циан (цианкалий) работници при извършване на ремонтни дейности преди броени дни.

          Единствено г-н Бойко Борисов обяви истината официално – „Този директор не става – купува си с парите за заплати „УЖ“ суровини, а пълни чужди джобове с тях.” Чудно защо ли същият този изпълнителен директор Стоенчев, изпращащ всеки ден работниците да играят руска ролетка с преработването на стари детайли във „ВМЗ” АД – Сопот не напусна, а остана и досега се покровителства от кликата на БСП – Драгомир Стойнев, Дора Праматарова (съпруга на прословутия Генчо Христов) – семейство близко на сем. Орешарски, Станишев чрез Моника Станишева и др.

          Доста забавно четиво е  ** Приложение № 2 към настоящото изложение - статията : “ЗАЩО МИНИСТЪР СТОЙНЕВ НЕ КАЗВА ИСТИНАТА ЗА „ВМЗ”АД – СОПОТ?”

          Наблюдавайки дори и непрофесионално от страни работата във „ВМЗ”могат да се направят няколко извода:

•         Липса на опит и нежелание от страна на стопанското ръководство на „ВМЗ” АД – Сопот за възраждане и стабилизиране на фирмата.

•         Дружеството, като че ли умишлено се води към фалит.

•         Учудваща съпричастност на местните структури на КНСБ  и КТ „Подкрепа” към случващото се. Ръководството на КНСБ е нелегитимно, а лидерът на КТ „Подкрепа” се изживява като член на стопанското ръководство.

•         Все едно „ВМЗ” АД – Сопот е държава в държавата и за нея не важат законите на Република България, етичните норми и законодателството на ЕС;

•         „ВМЗ” АД – Сопот не е ли нова необявена от никого и единствена в света военна офшорна зона, в която една клика самонадеяни власт имащи личности правят каквото си искат и се разпореждат освен с парите на държавата, така и със здравето, и живота на обикновените, живеещи на ръба на нищетата български граждани?

•         Работещите във „ВМЗ” ги пази само Бог! Но, до кога ли?

   

        Надали ще прозвучи банално и днешния факт, че при извършената проверка от „Инспекция по труда” – София, комисията начело с г-жа Календерска не бе запозната с изложеното от нас по-горе. Защо ли, и поради коя ли причина?

източник:  

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати