Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Фев 19
Начало arrow Здраве arrow Всеки ден по един млад човек прави опит за самоубийство у нас

Всеки ден по един млад човек прави опит за самоубийство у нас

  Print E-mail
2010-09-09 16:30:57
източник: dnes.bg

През миналата година в България са регистрирани 2712 опита  за самоубийство, от тях със смърт са завършили 673. Това сочат данни, събрани от направление "Психично здраве" към Националния  център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) от началото на 2009 г.

Данните бяха оповестени по повод Световния ден за превенция на самоубийствата – 10 септември. Опити за самоубийство са направили 1618 жени, от които 178 са завършили със смърт, и 1094 мъже, от които фатален край имат 495. 

Жените правят по-често опити за самоубийство, а мъжете правят повече успешни опити, съобщи заместник-директорът на НЦООЗ Христо Хинков. Той допълни, че в селата хората се самоубиват по-често, отколкото в градовете. 

Опитите за самоубийство са два пъти по-често при наличие на психично разстройство. У нас около една пета от населението са преживели  психично разстройство през някакъв етап от живота си. През 2009 г. най-възрастният човек, посегнал на живота си е  бил на 92 години, а най-младия – на 9 години.  

През миналата година 308 деца са се опитали да сложат край  на живота си, от тях 271 са момичета, а 37 - момчета, като трагично са завършили трима. 

Според данните у нас всеки ден един млад човек прави опит за самоубийство. Най-честа причина за това е факта, че младите хора не са научени да се справят с любовната мъка, обясни Михаил Околийски, ръководител на направление "Психично здраве" при НЦООЗ. Според него по този въпрос не се прави нищо в училище. 

Най-разпространеният способ за самоубийство е самоотравянето с медикаменти – 1639 случая, като това са най-често сънотворни  и успокоителни. Следват обесванията – 410, самоотравянията с химически вещества – 189, хвърляне от височина – 159,  използване на хладно оръжие – 158, използване на огнестрелно оръжие – 81.

Самоубийствата в световен мащаб нарастват. Сред причините за това са  урбанизацията, животът в градска среда, както и на повишените нива на стрес във всекидневието. В резултат на самоубийство в света умират повече хора, отколкото по време на войни или насилствени действия.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) около 1 милион хора в световен мащаб приключват живота си със самоубийство. Тенденцията е до 2020 г. тази цифра да нарасне два пъти.

Самоубийството е една от трите основни причини за смърт сред младите хора на възраст между 15 и 35 години. По разпространение на самоубийствата водещи са развитите страни. За Стария континент това са страните от Източна Европа.

В Япония ежегодно 30 000 души приключват живота си със самоубийство. Най-ниски показатели имат страните от Латинска Америка и държавите от Близкия изток.    

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Българите са първи в ЕС по лични разходи за лечение, а резултатът е висока смъртност и нездравословен начин на живот, става ясно от доклад за състоянието на здравеопазването в общността. - - ...
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?