26 Април 2024 г. Петък

Всеки ден по един млад човек прави опит за самоубийство у нас

2010-09-09 16:30:57

През миналата година в България са регистрирани 2712 опита  за самоубийство, от тях със смърт са завършили 673. Това сочат данни, събрани от направление "Психично здраве" към Националния  център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) от началото на 2009 г.

Данните бяха оповестени по повод Световния ден за превенция на самоубийствата – 10 септември. Опити за самоубийство са направили 1618 жени, от които 178 са завършили със смърт, и 1094 мъже, от които фатален край имат 495. 

Жените правят по-често опити за самоубийство, а мъжете правят повече успешни опити, съобщи заместник-директорът на НЦООЗ Христо Хинков. Той допълни, че в селата хората се самоубиват по-често, отколкото в градовете. 

Опитите за самоубийство са два пъти по-често при наличие на психично разстройство. У нас около една пета от населението са преживели  психично разстройство през някакъв етап от живота си. През 2009 г. най-възрастният човек, посегнал на живота си е  бил на 92 години, а най-младия – на 9 години.  

През миналата година 308 деца са се опитали да сложат край  на живота си, от тях 271 са момичета, а 37 - момчета, като трагично са завършили трима. 

Според данните у нас всеки ден един млад човек прави опит за самоубийство. Най-честа причина за това е факта, че младите хора не са научени да се справят с любовната мъка, обясни Михаил Околийски, ръководител на направление "Психично здраве" при НЦООЗ. Според него по този въпрос не се прави нищо в училище. 

Най-разпространеният способ за самоубийство е самоотравянето с медикаменти – 1639 случая, като това са най-често сънотворни  и успокоителни. Следват обесванията – 410, самоотравянията с химически вещества – 189, хвърляне от височина – 159,  използване на хладно оръжие – 158, използване на огнестрелно оръжие – 81.

Самоубийствата в световен мащаб нарастват. Сред причините за това са  урбанизацията, животът в градска среда, както и на повишените нива на стрес във всекидневието. В резултат на самоубийство в света умират повече хора, отколкото по време на войни или насилствени действия.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) около 1 милион хора в световен мащаб приключват живота си със самоубийство. Тенденцията е до 2020 г. тази цифра да нарасне два пъти.

Самоубийството е една от трите основни причини за смърт сред младите хора на възраст между 15 и 35 години. По разпространение на самоубийствата водещи са развитите страни. За Стария континент това са страните от Източна Европа.

В Япония ежегодно 30 000 души приключват живота си със самоубийство. Най-ниски показатели имат страните от Латинска Америка и държавите от Близкия изток.    

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати