27 Април 2024 г. Събота

Местан се опитва "да отстреля" партньорите на ГЕРБ!

2014-10-14 14:06:42

Начало на преговорите ГЕРБ - БСП. Снимка: БТА


Резултатът от разговорите между ГЕРБ и БСП е нов тип политическо поведение, заяви политологът Евгений Дайнов пред БНР в коментар на консултациите за съставяне на кабинет.

Според него партията на Бойко Борисов ще продължи разговорите, като прилага демонстрирания вчера нов начин на говорене и с останалите партии, включително с Реформаторския блок, тоест след десетилетия крясъци да продължи разговорът за политика.

Дайнов смята, че ГЕРБ няма да заложи на предлаганата подкрепа от страна на ДПС, които обявиха, че ще застанат без условия зад кабинет на малцинството. 

„Лютви Местан се опитва „да отстреля“ всички възможни партньори на ГЕРБ в някакво коалиционно управление, за да остане ГЕРБ единствена управляваща партия, но в малцинство, изцяло зависима от ДПС“, разчете той вчерашния брифинг на движението.

Според него обаче с поведението си Местан прави така, че ДПС да се изолира. 

„Лютви Местан наследи една партия, която е навсякъде винаги, в момента го е страх, че тази партия ще бъде никога и никъде“, допълни Дайнов.

Политологът Димитър Аврамов коментира пред bTV, че ролята на ДПС е да бъде в опозиция, да размахва пръст и да казва как има отговорно поведение.

Според социолога Кольо Колев ДПС ще бъде опозиция, но ще търси начин да влезе в управлението скришно, неявно, разчитайки на това, че е сериозна парламентарна сила. 

Ако партиите не се договорят за съставяне на правителство и се стигне до нови избори, има опасност от радикализация и появата на краен политически субект, смятат Колев и Аврамов.

Кольо Колев беше категоричен, че национално отговорното решение сега е да се състави работещо мнозинство. „Отговорността за това е на ГЕРБ и това не означава, че няма да има извиване на ръцете, докато накрая се стигне до съставянето на мнозинство“, посочи той.

Според Димитър Аврамов страната е в по-лоша позиция, отколкото през февруари 2013 г., когато имаше протести срещу кабинета на ГЕРБ заради солените сметки за ток. 

„Две години са загубени за реформи в сектора. Бизнесът, избирателите и хората не се интересуват кой е на власт, а искат решение на проблема“, каза политологът и допълни, че е хубаво да има правителство с консенсус.

Кольо Колев смята, че правителство ще бъде съставено, тъй като ще се задейства инстинктът за самосъхранение на политиците. По думите му преговорите са само танц на националната отговорност, в който всяка партия иска да покаже колко е загрижена за държавата.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати