26 Април 2024 г. Петък

И Евро 2016 все по-голям мираж след загубата в Осло

2014-10-14 08:59:16

България загуби с 1:2 гостуването на Норвегия в евроквалификация от група H. Първа победа за скандинавците срещу "трикольорите" в официален мач. Taка след изиграването на три мача от нея, сме на заслуженото четвърто място с 3 точки. Показаната игра не съответства на стандарта за европейско първенство и на този етап сме много далеч от място на такова.

Мачът започна пред около 13 000 зрители на "Улеваал", от които 1000 българи. Играчите ни изглеждаха далеч по-уверени и мобилизирани от двубоя с Хърватия. Това обаче продължи едва няколко минути и когато стана време двата отбора да покажат какво могат, гледката не бе никак приятна. Още във втората минута Норвегия имаше възможност да изпълни фаул, но ударът на Хавард Нордвайт мина малко над вратата. Норвежците се чувстваха комфортно на терена и си позволиха да покажат технични отигравания, въпреки че преди мача ги смятахме за непоправими ботушари. Напротив - бракът бе в нашата игра, футболистите изглеждаха неориентирани и видимо не се чувстваха добре в подредбата на Любослав Пенев.

Все пак пробвахме атака в 13-ата минута, когато Манолев центрира и самотният Венци Христов се пребори за да стреля високо над вратата. В ответното нападение Норвегия ни наказа с гол, който удари сериозно по авторитета и претенциите ни. Пер Шелбред прати балонна топка към наказателното ни поле, там Апостол Попов изпусна детински Ел Юнуси, вратарят Николай Михайлов излезе неадекватно напред, играчът на Норвегия пусна топката покрай него и без проблем я довкара в опразнената врата.

Нашите се опитаха да организират някакви атаки, които се свеждаха до самостоятелни пробиви отдясно на Манолев или Тонев. При един от тях последният центрира и след рикошет вратарят на Норвегия Ниланд изби с мъка. Норвежците отвърнаха с опасен удар на Линес в 25-ата минута, а Михайлов най-сетне спаси нещо.

В 32-ата минута Норвегия получи право да изпълни пряк-свободен удар от много опасна позиция на границата на наказателното поле след фаул на Георги Илиев. За наша радост ударът попадна в стената пред Михайлов. В следващите минути Норвегия владееше топката, бе далеч по-креативният отбор и играчите на Пер Хогмо на моменти изглеждаха като бразилци на фона на нашите.

Началото на второто полувреме предложи равностойна игра в центъра на терена. Любослав Пенев освежи атаката с включването на Андрей Гълъбинов вместо Венци Христов. Домакините пък останаха без най-опасния си играч Джошуа Кинг, който се контузи и бе заменен. В 61-ата минута норвежците сбъркаха в защита, топката стигна до Ивелин Попов, а той пусна на волето на Георги Илиев, но ударът му мина покрай вратата.

В 64-ата минута 15-годишното дете-чудо Мартин Йодегаард дебютира за норвежците, с което стана най-младият футболист в историята на европейските квалификации. В 69-ата минута Станислав Манолев получи контузия и отстъпи мястото си на Йордан Минев.

Норвежците бяха позагубили от самочувствието си и нашите заиграха по-добре. До 72-ата минута. Отново Шелбред изработи майсторски попадението, което вкара Хаавард Ниелсен след хубав удар от 7-8 метра, при който Николай Михайлов нямаше какво да направи, а централните защитници отново проспаха.

В оставащите минути до края нашите се лутаха и не успяха да създадат нито едно голово положение. Дори не осъществиха натиск, с който да подложат домакините на напрежение. Футболът ни отново е на добре познатото си място през последните години - на дъното.

източник: sportline.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати