25 Април 2024 г. Четвъртък

Разминаването голямо, ГЕРБ поиска БСП да преосмисли 12-те червени линии

2014-10-13 23:26:15

Постигнато съгласие по четири приоритета за страната нии напълно разминаване по още осем между ГЕРБ и БСПе резултатът от над четиричасовите политически консултации в сградата на Народното събрание.

Равносметката от разговорите представиха на брифинг Менда Стоянова и Румяна Бъчварова от ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП.

От партията на Бойко Борисов са направили обстоен анализ на 12-те червени линии от предизборната кампания на левицата, още преди да седнат на масата за преговори.

За съжаление различията са повече. Надяваме се нашите избиратели да са гласували за тези наши приоритети и заради това трябва да осъществяваме управление на базата на своята програма", призна Стоянова.

От едночасовата пресконференция стана ясно, че БСП зачитатправото на ГЕРБ да определи председател на парламента и премиер, както и това, че - по думите на Атанас Мерджанов, ако получи втория мандат за съставяне на кабинет, със своите 39 депутати е нереалистично БСП да го реализира.

 

Различията ни остават. Някои от тях са диаметрално противоположни. Трудно е да продължим в следващи разговори, освен ако не получим официално становище на БСП за зоните, от които те могат да отстъпят".В същото време Мерджанов е убеден, че отговорността за съставяне на нов министерски съвет е изцяло на ГЕРБ.

Отборът за преговори на социалистите обеща, че ще представи тези за сега непреодолими различия пред ръководните органи на социалистите и ще дадат впоследствие отговор на въпроса дали може да има различни позиции.

Резултатът от тези консултации е известно повишаване на доверието от такъв пряк диалог", заключи и Янаки Стоилов, като обясни, че 12 точки не са разделителна линия, а позиция на БСП за определи политики, от които България има нужда.

Беше изяснено и че социалистите са против лимитиране на времето, което трябва да продължи дейността на новия кабинет. По думите на Стоилов, той трябва да започне дейността си с настройката за нормален мандат, а обществените нагласи и процеси ще покажат колко ще бъде управлението му.

По този въпрос се разбра и че ГЕРБ са категорично против идеята на реформаторите за предваритебно обявен къс срок за продължителност на мандата.

Социалисти и герберите са постигнали единомислие по отношение на евроатлантическата ориентация на България, подобряване на бизнес средата и насърчаване,влизането в Европейския банков съюз и създаването на единния Енергиен съюз, както и възстановяване на доверието на Европейската комисия към страната ни и размразяване на спрените европейски пари по Оперативните програми.

По темата за Корпоративна търговска банка (КТБ) и двете партии са постигнали принципно съгласие, но има различие при подхода за действие.

БСП настоява бъдещото правителство незабавно да реши въпроса с КТБ и възстановяване на гарантираните средства на вложителите. ГЕРБ също сме извели като приоритет възстановяване на тези средства, но в интерес на целия български народ е да имаме вярно решение по казуса с КТБ.
То може да бъде намерено само след сериозен анализ и настояваме БНБ да назначат международен одит", обясни още Менда Стоянова.
По темата с КТБ разделителна линия се явява и желанието на столетницата за незабавна смяна на цялото ръководство на БНБ.

Разминаване между двете партии, формулирано като непреодолими различия, има по въпросите за пенсионната реформа, здравеопазването, реиндустриализацията, енергийната сфера, актуализацията на бюджета.

 

Темата пенсионна реформа даде повод Янаки Стоилов да подчертае, че за БСП формулата е политическа, икономическа, но и социална стабилност на държавата. Менда Стоянова пък заяви, че позитивните пенсионни промени трябва да са единствено на основата на условия за икономически растеж на държавата.

Оценката на двете партии по отношение на кабинета „Орешарски" също се е разминала, стана ясно от думите на Румяна Бъчварова.

Подобно доближаване, но и същевременно разминаване, е темата за инфраструктурите проекти. Социалистите са „За" изграждане на нови пътища, но не могат да се разберат с ГЕРБ за кои точно проекти да се използват парите.

Приоритетитепо които ГЕРБ и БСП не са се разбрали, засягат финансовата и данъчната политика на страната ни. От партията на Бойко Борисов настояват за плоско данъчно облагане и не срещат подкрепа от страна на столетницата за това предложение, като според Менда Стоянова става въпрос за принципи на две партии с различни философии.

Други непреодолими различния между двете партии засягат енергетиката, където ГЕРБ са твърдо против изграждането на АЕЦ „Белене". БСП пък не са съгласни да се увеличава цената на тока. „Ние настояваме за балансиране на енергийния сектор, но не чрез ново увеличаването на цената на тока. От ГЕРБ ни казаха, че с този въпрос не се занимават политиците, а зависят от пазара. В България обаче пазар няма", обясни по-подробно темата ръководителят на „мъжкия" отбор за преговори на БСП Янаки Стоилов.

Герберите виждат различния и в сектор сигурност, където настояват да се разделят функциите на ДАНС и ГДБОП. Именно по време на управлението на БСП обаче ГДБОП бе слят с ДАНС.

Социалистите се обявят твърдо против предлаганата от служебното правителство на проф. Георги Близнашки актуализация на държавния бюджет, като са недоволни и от кадрови промени отново от служебния кабинет.

Като свой много важен приоритет БСП са записали и предотвратяване на нова бежанска вълна у нас. „Трябва ни стабилност на държавата", са се съгласили със слогана на ГЕРБ и от БСП, но са добавили уточнението - и социална стабилност.

На масата за преговори днес е била поставена и важната тема за това как точно трябва да се състави следващото правителство на страната ни. „Получихме разбиране от БСП, че следващото управление трябва да има стабилна парламентарна подкрепа. Трябва да е политически кабинет на споделената политическа отговорност с участие на политически фигури", обясни Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

По време на срещата днес от ГЕРБ са поискали и ревизия на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Тук обаче Янаки Стоилов призна, че по време на предишния кабинет е имало външни фактори, които са влияели, но най-доброто днес е да не се обръща поглед назад, а да се направи всичко възможно в новото управление да няма такива фактори.

Към този момент по-скоро не виждаме основа за бъдещо управленческо споразумение, освен ако не получим в писмена форма преосмислени по друг начин поддържаните днес тези", заключи Цецка Цачева от ГЕРБ и отбеляза, че от партията на Бойко Борисов не разбират защо социалистите не искат да отстъпят от своите 12 червени линии.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати