19 Април 2024 г. Петък

Борисов дава министерски кресла срещу подкрепа, променят изборния кодекс, в "Миджур" са потънали 400 000 евро...

2014-10-13 08:57:52

Преглед на пресата днес 

 

Конституирането на новия парламент и предстоящите преговори за формиране на кабинет са сред водещите теми за вестниците в понеделник.

„Централната избирателна комисия обяви имената на депутатите, които ще влязат на мястото на свои колеги водачи на листи, избрани в два района, пише БГНЕС.
Това са: 1.
Георги Андонов от ГЕРБ, избран от 1 МИР Благоевград;
2. Борислав Миланов от Реформаторския блок, избран от 1 МИР Благоевград;
3. Християн Митев от Патриотичния фронт, избран във 2 МИР Бургас;
4. Ерджан Ебатин от ДПС, избран от 3 МИР Варна;
5. Калина Балабанова от партия "Атака", избрана от 3 МИР Варна;
6. Георги Кючуков от АБВ, избран от 3 МИР Варна;
7. Владимир Тошев от ГЕРБ, избран от 5 МИР Видин;
8. Айхан Етем от ДПС, избран от 6 МИР Враца;
9. Мустафа Ахмед от ДПС, избран от 9 МИР Кърджали;
10. Миряна Белчева от ДПС, избрана от 13 МИР Пазарджик; 11. Димитър Лазаров от ГЕРБ, избран от 20 МИР Силистра;
12. Свилен Иванов от ГЕРБ, избран от 19 МИР Русе;
13. Полина Карастоянова от ПФ, избрана от 23 МИР София;
14. Султанка Димитрова от ПФ, избрана от 24 МИР София;
15. Юлиян Ангелов от ПФ, избран от 25 МИР София;
16. Кирил Дорев от ГЕРБ, избран от 27 МИР Стара Загора;
17. Салиха Емин от ДПС, избрана от 29 МИР Хасково." - в. „Труд".

„Преговорите за кабинет стартират днес. ГЕРБ и БСП ще обсъдят своите приоритети. От централите на двете партии са категорични, че до разпределяне на министерски постове няма да се стигне тази седмица. Това ще стане на втори тур разговори, този път между лидерите.
Три министерства може да даде ГЕРБ на бъдещия си коалиционен партньор, съобщиха източници от партията на Бойко Борисов пред "Стандарт". Това са правосъдие, земеделие и здравеопазване. Днес в Народното събрание стартират преговорите на ГЕРБ с БСП.
На тях ще се види дали двете партии могат да намерят допирни точки в управленските си приоритети. Такъв ще е подходът и при разговорите с другите политически сили тази седмица. Веднага след това ще се проведе втори кръг преговори на ниво лидери. На тях ще бъдат поканени само онези партии, с които ГЕРБ са открили допирни точки. И ще започне разпределението на министерски кресла. То пък ще зависи от това колко партии ще участват в правителството. Ако те са повече от две, ГЕРБ ще предложи повече от три министерски кресла. Прогнозите на политици и експерти сочат, че най-вероятни участници в коалиционното правителство са ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт. Гербери обясниха, че ако участват в кабинет само с реформаторите, партията на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов може да има шефове в ключови парламентарни комисии. В този случай РБ вероятно ще имат и вицепремиер. Говори се, че здравен министър може да стане д-р Петър Москов от ДСБ...
Според източници от партията на Борисов, много вероятно е външният министър Даниел Митов да запази поста си. Служебният премиер Георги Близнашки също прогнозира, че някои от неговите министри ще останат в бъдещия коалиционен кабинет. Сред тях са вътрешният Йордан Бакалов и социалният Йордан Христосков. Сегашният служебен премиер също смята, че най-естественият вариант за коалиция е между ГЕРБ, РБ и ПФ. "Вторият вариант, ако тази опция не може да даде резултат, е голямата коалиция, за която толкова много ни подсказват отвън", каза премиерът пред "България он еър". А тя билаГЕРБ-БСП с подкрепата на още някой.
По-малките партии в Народното събрани също се готвят за преговори. Вчера патриотите излязоха с позиция за съставяне на правителство.
"Патриотичният фронт - НФСБ и ВМРО е готов да подпише Национална програма за спасение на България и подкрепи програмно правителство от специалисти, както и да предложи такива, които да участват в състава на правителството. За дейността на предложените специалисти, Патриотичният фронт поема пълната политическа отговорност и последствия, което е въпрос на чест и достойнство за една национално отговорна политическа сила", гласи позицията.
Десет задачи към правителството на националното спасение постави Патриотичният фронт. Сред тях са стимулиране на българското производство, закон срещу спекулата, създаване на отделни министерства на икономиката, енергетиката и туризма.
По отношение на финансовата политика те настояват за освобождаване на минималните доходи от данъци. Искат също спешно възстановяване на КТБ и разследване на причините и виновните за нейното ликвидиране.
При преговорите хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов ще настояват и за намаляване на ДДС за лекарства и учебници..." - в. „Стандарт".

„Бюджет, КТБ, ток и промени в закона за гарантиране на влоговете - тежки задачи за новото НС
Новият парламент ще започне работа с няколко важни проекта на закони. Актуализация на бюджета, закон или закони за КТБ, промени в закона за гарантиране на влоговете. Към тях се добавят евентуална процедура по смяна на шефове в БНБ  и сакралното решение да има ли ново повишение на тока от 1 януари. 
Вносител на първия проект ще е служебният кабинет. По предложение на финансовия министър Румен Порожанов кабинетът одобри проект за актуализация на бюджета.
В него са записани дефицит от 4% вместо сегашните 1,8%, дефлация 1,1% вместо 1,8%, инфлация и ръст от 1,5% вместо 1,8%. Това означава, че разликата  между  приходи и разходи в  края на  годината ще  е 3,2 млрд. лв...
Очакванията са ГЕРБ да подкрепи проекта, БСП да го атакува, ДПС в най-добрия случай да се въздържи. Такава прогноза направи за "24 часа" източник от финансовото министерство, който е присъствал на сондажите, които екипът на министър Порожанов е направил с експертите на парламентарно представените партии.
Подкрепа или против от по-малките партии ще зависи от реалното им участие или неучастие във властта, смята източникът ни.
Още в първите работни дни комисиите в парламента ще обсъждат две групи поправки, свързани с поставената под особен надзор КТБ. Вносител на единия проект специално за КТБ ще бъде ДПС. Още преди изборите лидерът на движението Лютви Местан заяви, че техният проект вече е готов. Един от авторите му - Йордан Цонев, обясни за "24 часа", че приемането му ще гарантира бърз достъп на вложители със защитени влогове в КТБ. Освен това обаче проектът предвижда пълно сваляне на банковата тайна за всички от властта и обявяване на това кой има или е имал депозити, кредити и сметки в затворената банка. В проекта на ДПС е записано също, че ще се иска обявяване на крайния собственик на всички офшорни компании, свързани със затворената банка, както и всички операции, свързани с пари и имущество, от началото на квестурата до приемането на решение за двете банки..." - в. „24 часа".

В. „Дневник" предлага външен поглед към политическата ситуация в България - този на италианския журналист и писател Роберто Савиано:
„Европа остави българския народ в ръцете на изгнилата управляваща класа, казва италианският журналист Роберто Савиано в интервю днес за "Нова телевизия".
България не може да се справи сама в борбата с корупцията, а Европа не може без България. Европа трябва да гледа на нея на България като на лаборатория, за да може да се справи с престъпните организации и да не принуждава българите към това да  или да се примиряват, или да емигрират, казва италианският изследовател на мафията.
Савиано е осъден на смърт от италианската мафия журналист и писател и от години живее под непрестанна охрана на карабинерите.  Той  е автор на документалния роман за италианската мафия "Гомора", след чието публикуване и популярност един от най-жестоките кланове на неаполитанската мафия - Казалези, произнесе смъртната му присъда.
Савиано посочва и трети изход пред българите - да се съпротивляват. Той вижда знак за противопоставяне на мафията, например, в разследването за връзки с престъпния свят срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. "Има част от българите, които се противопоставят, иначе тези истории не биха излезли наяве. Затова имам надежда, макар че институциите и често медиите са толкова уплашени, че се казва, че България е излязла от съветския тоталитаризъм, за да влезе в мафиотския тоталитаризъм", казва журналистът. 
Той посочва, че има много случаи, които, ако не бяха в България, а в Германия например, щяха да са дълго време популярни. Дава пример с кондуктори във влак от Истанбул до София, ангажирани с пренос на хероин. Това е  показателна история за ситуацията в България, безкрайната корупция в която пречи на страната да се развива и да привлича големи и известни чужди инвеститори, посочва Савиано. 
България може да се промени, само ако голяма част от Европа влезе в България и вашата работа стане международна, обръща се той към медиите в страната..." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават за промени в изборния кодекс, подготвяни от служебния кабинет,

„Експерти в служебното правителство работят усилено по проектопромени в Изборния кодекс, съобщи служебният премиер Георги Близнашки пред телевизия "България он ер".
Той заяви, че тези избори са показали най-лошите страни на пропорционалната избирателна система. По думите му, това ще даде шанс на най-одобряваните партии да получат бонус подкрепа по естествен начин.
Служебният премиер заяви, че проектът за нов изборен закон ще бъде предложен на политическите партии веднага, след като се състави новият парламент, за което се работи много усилено." - в. „Стандарт".

„Служебният кабинет се разбърза да "подобрява" изборния кодекс
Буквално ден след като от ГЕРБ се обявиха за промени в Изборния кодекс, които да върнат старата система за определяне на резултатите от вота и мандатите в парламента, служебният премиер Георги Близнашки съобщи, че създадена от него експертна група вече работи точно в тази посока. Това стана ясно от негово интервю по тв "България он еър". Освен това готвените от правителството поправки водят към замяна на сегашната пропорционална изборна система със смесена, при която половината депутати ще се избират мажоритарно.
Миналия петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му ще настоява за връщането на старата методика "Д'Ондт" за изчисляване на изборните резултати и разпределението на мандатите на мястото на сегашната "Хеър-Ниимайер". "Изборният закон на практика не отразява реалните резултати, а аномалиите в него възпаляват обществото и оставят впечатлението, че има нещо несправедливо. Не може с 20 хиляди да вкарваш един депутат и с 800 - също един", възмути се бившият премиер. Гневната му реакция беше породена от загубения от ГЕРБ мандат в Кюстендилско в полза на кандидата на ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат' Сали, въпреки че партията на Доган получи едва 864 гласа в цялата област. От Централната избирателна комисия (ЦИК) оправдаха абсурдната ситуация с особеностите на "Хеър-Ниимайер". Този и други подобни неочаквани резултати породиха вълнения в Кюстендил, Дупница, Габрово, както протести на недоволни граждани пред ЦИК в София.
От интервюто на Близнашки се разбра, че готвеният от правителството му ремонт на Изборния кодекс цели да отстрани такива аномалии чрез връщане на старата смесена изборна система от началото на прехода. Това означава, че 120 депутати ще се избират пропорционално, но вече по системата "Д'Ондт". "Тя е в полза на големите партии. Хеър гарантира малките партии. И оттук се получава този ефект, за който говорим", посочва служебният премиер. Останалите 120 мандата ще се разпределят мажоритарно. "Това ще даде шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи допълнителен бонус по естествен начин", смята Близнашки..." - в. „Сега".

Цените на тока и тяхното формиране също са сред  темите на всекидневниците.

„Предложение за подробно изследване на цената на тока и разходите на дружествата внесе напрежение на последното заседание на енергийния борд, показва протокол от заседанието.
Според него от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са предложили да се направи анализ на начина, по който се образува цената на тока, какво печели всеки участник по веригата и да се направи разграничение между намеренията и действително направените разходи на ЕРП-тата.
Според протокола срещу това са възразили председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова, представителят на БСК Иванка Диловска и икономистът Красен Станчев.
„Не съм против предложенията, но смятам, че те дублират работата на ДКЕВР", коментира пред „Труд" Тодорова. Тя допълни, че по време на заседанията не се гласува, така че предложенията се считат за одобрени.
В отговор на въпрос дали би предоставила на членовете на борда данните на регулатора за разходите на енергийните дружества Тодорова каза, че ще го направи, стига да го поискат.
„Анализът няма да ни даде никаква информация, много по-важно е да се анализират рисковете", коментира Красен Станчев...
„Как може да вземаме някакво решение, при положение че не знам какви точно са числата в сектора", възмути се Теодор Дечев, директор „Индустриални политики" в АИКБ, който е присъствал на заседанието. Според организацията по този начин регулаторът затвърждава информационния си монопол. Дечев допълни, че това не е първият случай на разногласия в енергийния борд." - в. „Труд".

„Пловдивският районен съд потвърди наказателното постановление, наложено на ЕВН от ДКЕВР, с което австрийската фирма се глобява с рекордната сума от 1 млн. лв., съобщи БГНЕС. Решението на съда е било взето преди няколко дни. Санкцията е в максималния, предвиден в Закона за енергетиката размер, а след решението на Районния съд в Пловдив, то подлежи на обжалване в Административния съд в града.
Глобата на ЕВН е заради прихващането, което в началото на годината дружеството направи за изкупуване на зелена енергия от парите, които дължи на НЕК. По същия начин тогава постъпиха и ЧЕЗ и Енерго-про. Енергийният регулатор пък откри процедура по отнемането на лицензиите на снабдителните дружества на компаниите. 
НЕК дължи на трите компании над 350 млн.лв. заради купен, но неплатен зелен ток. Заради това, че дружеството не може да се разплати, трите ЕРП-та започнаха да удържат част от парите. Така ЕВН прихваща 24.9 млн.лв. от общия си дълг за доставка на електрическа енергия към НЕК. В хода на делото от страна на ЕВН бе изтъкнато, че в Закона за енергетиката липсва изрична забрана за прихващане, но в мотивите си съдиите изрично подчертават, че правомощията в тази насока са делегирани единствено на ДКЕВР..." - в. „Сега".

Трагедията в Горни Лом продължава да е сред актуалните теми.

„38 работници от взривения цех "Утилизация" на завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом ще бъдат съкратени. В Бюрото по труда в Белоградчик е постъпило уведомление от фирмата собственик на завода "Видекс" АД, с което информират за освобождаването на служителите в едномесечен срок. Това каза за БТА директорът на дирекцията "Бюро по труда" /БТ/ в Белоградчик Ангел Георгиев, съобщи Дарик.
Уведомлението за съкращението е получено в края на работната седмица в БТ-Белоградчик. В него се посочва, че след изтичането на едномесечен срок от предизвестието, т. е. след 10 ноември, ще бъдат прекратени трудовите правоотношения на тези работници, уточни Георгиев.
Хората от Белоградчик и Чупрене, които ще бъдат освободени, ще се регистрират като безработни в Бюрото по труда в Белоградчик. Тези, които са с монтанска адресна регистрация, ще трябва да се регистрират в Бюрото по труда по местоживеене, обясни Ангел Георгиев.
Все още не е известно какво ще се случи с работниците от цеха за производство на боеприпаси. По думите на Ангел Георгиев е воден разговор с представител на фирмата-собственик на завода. Предстои "Видекс" АД да вземе решение и за тяхната съдба..." - в. „Сега".

„Собственикът на завод "Миджур" в село Горни Лом, при взрив в който загинаха 15 души, се въздържа от коментар докато не станат известни резултатите от разследването на инцидента, станал на 1 октомври.
"Разрешете ми известно време да се въздържа от какъвто и да е коментар, защото не смятам, че точно сега е моментът, в който аз трябва да коментирам. Нека следствените органи да си свършат работата и тогава ще може да се каже", каза Митков в Смолян, където заедно с други масони участва в церемонията по откриването на бюст паметник на Екзарх Стефан, съобщи БНР.
"Повярвайте ми, аз съм един от хората, които са много заинтересовани да разбере точно какво се е случило, защото там, заедно с останалите 14 човека, остана и моят син и искрено се надявам, защото ние все пак трябва да разберем, какво е станало с тези хора", каза Митков..." - в. „Дневник".

„Васил Василев: Над 400 000 евро от обезвреждането на мините в "Миджур" са потънали в нечий джоб


Условията на труд в завода за боеприпаси в село Горни Лом са били недопустими и неправилни, заяви председателят на Фондация „Братя Василеви" Васил Василев.
„Обстоятелството, че има човешки жертви, превръща това действие, това производство, в нещо, което трябва при всички случаи да бъде отхвърлено. Известно е, че обезоръжаването на една мина струва около 5 евро. Това е международната цена на пазара за този тип дейност, а се оказва, че тази фабрика взима по 32 евроцента на мина т.е. около 4,68 евро потъват в нечии джобове", обясни Василев.
„Това са посредници и нека някой не си мисли, че собственикът на фабриката директно е отишъл и е намерил гръцки или американски мини за унищожение. Това му е подадено от някой, който е изстискал до крайна степен цената, така че собственикът на фабриката или фирмата да бъдат принудени да приемат тези условия, за да не освободят работниците си", обясни Василев в интервю за Фокус.
По думите му, тези работници са работили действително при крайно тежки и абсолютно недопустими условия. Според Василев, поради тази причина е много важно да се търси и види какъв е договорът, с кого е сключен и кой е взел голямата част от тези пари. „На 100 хиляди унищожени мини, при тези цифри, за които говорим се получават 420-430 хиляди евро, които очевидно са потънали в нечий джоб..." - в. „24 часа".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати