Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 17
Начало arrow България arrow В парламента започват консултациите за съставяне на правителство

В парламента започват консултациите за съставяне на правителство

  Print E-mail
2014-10-13 08:54:26
източник: news.bg

Днес, в парламента ще се проведат консултации между ГЕРБ и БСП, с което започва поредицата от  преговори между политическите сили за съставяне на правителство.

Очаква се след това победителите във вота да  проведат срещи с преговорните екипи на ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ, ББЦ, „Атака".

От страна на ГЕРБ днес преговорите ще водят  Менда Стоянова, Цецка Цачева и Румяна Бъчварова, а от името на БСП - Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев.

Припомняме, първоначално лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ще търси подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството, но впоследствие промени позицията си и заяви, че ще преговаря за коалиционен кабинет.

Наблюдателите посочват, че най-вероятните варианти за коалиционно управление са два - т. нар. „голяма коалиция" с участие на БСП или поделяне на отговорността с две или три по-малки партии.

Засега в БСП надделяват гласовете против участие в общ кабинет с ГЕРБ.

Като най-вероятна се сочи конфигурацията ГЕРБ-РБ-ПФ, към която има вероятност да се присъедини и  АБВ.
През седмицата Михаил Константинов издигна тезата, че подобен вариант може да се ползва с „добронамерено отношение" от страна на ДПС.

Първоначално подобна формула изглеждаше неосъществима заради условието на РБ Бойко Борисов да не бъде министър-председател в бъдещото правителство и твърдото намерение на лидера на ГЕРБ да поеме поста.

Още в изборната нощ позицията на РБ с пропука с уверенията на Меглена Кунева и Божидар Лукарски, че блокът няма да изисква от Борисов да се откаже от премиерското кресло.
През уикенда председателят на ДСБ Радан Кънев на свой ред заяви, че искането лидерът на ГЕРБ не оглавява следващото правителство, е било грешка.

Борисов от своя страна увери, че е готов да даде три министерски поста на представители на РБ. Като вероятен министър на здравеопазването е сочен Петър Москов, а Меглена Кунева е заявила  предпочитания към Министерството на външните работи. От друга страна се появиха информации, че има голяма вероятност служебният външен министър Даниел Митов да остане и в следващия кабинет. Като трети вероятен участник в бъдещо коалиционно правителство е сочен и Божидар Лукарски.

Същевременно според някои наблюдатели не напълно изключен вариантът за скорошни  нови избори при невъзможност да се състави кабинет.

Тази вероятност става все по-хипотетична при промяната в позициите на влизащите в парламента  партии.

Освен РБ, бърза метаморфоза претърпя и позицията на ББЦ. Лидерът Николай Бареков, който преди изборите напълно изключваше коалиция с Борисов, сега е склонен на участие в съвместно управление с ГЕРБ.

Утре предстоят разговори между ГЕРБ и ДПС.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?