16 Април 2024 г. Вторник

В парламента започват консултациите за съставяне на правителство

2014-10-13 08:54:26

Днес, в парламента ще се проведат консултации между ГЕРБ и БСП, с което започва поредицата от  преговори между политическите сили за съставяне на правителство.

Очаква се след това победителите във вота да  проведат срещи с преговорните екипи на ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ, ББЦ, „Атака".

От страна на ГЕРБ днес преговорите ще водят  Менда Стоянова, Цецка Цачева и Румяна Бъчварова, а от името на БСП - Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев.

Припомняме, първоначално лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ще търси подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството, но впоследствие промени позицията си и заяви, че ще преговаря за коалиционен кабинет.

Наблюдателите посочват, че най-вероятните варианти за коалиционно управление са два - т. нар. „голяма коалиция" с участие на БСП или поделяне на отговорността с две или три по-малки партии.

Засега в БСП надделяват гласовете против участие в общ кабинет с ГЕРБ.

Като най-вероятна се сочи конфигурацията ГЕРБ-РБ-ПФ, към която има вероятност да се присъедини и  АБВ.
През седмицата Михаил Константинов издигна тезата, че подобен вариант може да се ползва с „добронамерено отношение" от страна на ДПС.

Първоначално подобна формула изглеждаше неосъществима заради условието на РБ Бойко Борисов да не бъде министър-председател в бъдещото правителство и твърдото намерение на лидера на ГЕРБ да поеме поста.

Още в изборната нощ позицията на РБ с пропука с уверенията на Меглена Кунева и Божидар Лукарски, че блокът няма да изисква от Борисов да се откаже от премиерското кресло.
През уикенда председателят на ДСБ Радан Кънев на свой ред заяви, че искането лидерът на ГЕРБ не оглавява следващото правителство, е било грешка.

Борисов от своя страна увери, че е готов да даде три министерски поста на представители на РБ. Като вероятен министър на здравеопазването е сочен Петър Москов, а Меглена Кунева е заявила  предпочитания към Министерството на външните работи. От друга страна се появиха информации, че има голяма вероятност служебният външен министър Даниел Митов да остане и в следващия кабинет. Като трети вероятен участник в бъдещо коалиционно правителство е сочен и Божидар Лукарски.

Същевременно според някои наблюдатели не напълно изключен вариантът за скорошни  нови избори при невъзможност да се състави кабинет.

Тази вероятност става все по-хипотетична при промяната в позициите на влизащите в парламента  партии.

Освен РБ, бърза метаморфоза претърпя и позицията на ББЦ. Лидерът Николай Бареков, който преди изборите напълно изключваше коалиция с Борисов, сега е склонен на участие в съвместно управление с ГЕРБ.

Утре предстоят разговори между ГЕРБ и ДПС.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати