19 Април 2024 г. Петък

Роберто Савиано: Европа остави България в ръцете на изгнилата управляваща класа

2014-10-12 09:45:24
Европа остави българския народ в ръцете на изгнилата управляваща класа, казва италианският журналист Роберто Савиано в интервю днес за "Нова телевизия".

България не може да се справи сама в борбата с корупцията, а Европа не може без България. Европа трябва да гледа на нея на България като на лаборатория, за да може да се справи с престъпните организации и да не принуждава българите към това да  или да се примиряват, или да емигрират, казва италианският изследовател на мафията.

Савиано е съден на смърт от италианската мафия журналист и писател и от години живее под непрестанна охрана на карабинерите.  Той  е автор на документалния роман за италианската мафия "Гомора", след чието публикуване и популярност един от най-жестоките кланове на неаполитанската мафия - Казалези, произнесе смъртната му присъда.

Савиано посочва и трети изход пред българите - да се съпротивляват. Той вижда знак за противопоставяне на мафията, например, в разследването за връзки с престъпния свят срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. "Има част от българите, които се противопоставят, иначе тези истории не биха излезли наяве. Затова имам надежда, макар че институциите и често медиите са толкова уплашени, че се казва, че България е излязла от съветския тоталитаризъм, за да влезе в мафиотския тоталитаризъм", казва журналистът.  

Той посочва, че има много случаи, които, ако не бяха в България, а в Германия например, щяха да са дълго време популярни. Дава пример с кондуктори във влак от Истанбул до София, ангажирани с пренос на хероин. Това е  показателна история за ситуацията в България, безкрайната корупция в която пречи на страната да се развива и да привлича големи и известни чужди инвеститори, посочва Савиано. 

България може да се промени, само ако голяма част от Европа влезе в България и вашата работа стане международна, обръща се той към медиите в страната. 

За себе си казва, че домът му е в чантата с книги и няколко интернет линка, които го свързват с членовете на неговото разпръснало се семейство. Надява се, че след като процесът срещу разобличените от него босове приключи този месец, животът му ще поеме в друга посока. Сега най-силният му страх е да продължава да живее в изолация и под охрана. 

Савиано пожелава на българите да се опитаме да разберем, че сме по-добри от правителството и да имаме сила да се освободим от мафиотската дикткатура, както сме се освободили от комунистическата. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати