19 Април 2024 г. Петък

Ще натиснем бутон "не" за правителство на ГЕРБ, категоричен Първанов

2014-10-10 17:18:03

ГЕРБ поставя „каруцата пред коня" и показва недостатъчно добра коалиционна култура
По този начин лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов коментира поисканите от партията на Бойко Борисов консултации с всички спечелили място в следващия парламент партии.

Припомняме, женският отбор на ГЕРБ Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова започва от понеделник срещи в сградата на парламента с представители на останалите партии за съставянето на следващо правителство на страната ни.

Първанов разкри подробности от „кухнята" на АБВ, като обясни, че тя вече е получила писмо, с което ГЕРБ ги приканва да участва в консултациите, но и да предоставят предварително писмено становище с посочени ключови за разговора въпроси.

„Ние не разполагаме с нищо официално, обявено от страна на ГЕРБ за бъдещи разговори", отбеляза Георги Първанов. Той призна, че в медиите е прочел например, че на подобни разговори трябва да се вземе позиция за предложението на ГЕРБ за безплатни занимални за децата.

Тук каруцата е поставена пред коня. Трябва да има политически разговори, които да определят характера на новото управление и едва тогава да се изпълни с реално съдържание една такава управленска програма", коментира още лидерът на АБВ.

Той заподозря в стъпките на Борисов и хората му опит да имитират някакви преговори в близките дни, за да спечелят за подробности около договореното вече правителство. В 43-ото Народно събрание, по думите на Първанов, не трябва да се говори само за коалиране на партии, а за това как нормално да функционират държавните институции.

От АБВ искат да разберат намеренията на останалите политически играчи например кое ще стои в центъра на бюджетната сфера и как ще се решат проблемите в енергетиката. „Пълно съвпадение по позициите на партиите, както и пълно щастие, обаче не е възможно", знае от сега Георги Първанов.

Говорейки за енергетика, той увери, че АБВ ще настоява да се отпуши строежът на АЕЦ „Белене", както и да се активизира нашата работа по проекта „Южен поток". Социалистите ще искат и коренни промени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), тъй като не я определя като независима.

Макар и още на прага на 43-ото Народно събрание от АБВ вече са избрали председател на своята парламентарна група, а именно Ивайло Калфин. Той ще бъде и водачът на отбора за преговори с ГЕРБ на АБВ. Още в началото всички депутати ще подпишат етичен кодекс помежду си, с което се надяват да вдигнат рейтинга на институцията.

Сред първите задачи, с които ще се захванат депутатите от АБВ, ще са промени в Изборния кодекс, защото определят последните избори като нечестнив които МВР и прокуратурата са обслужвали интереса на други политически партии. От АБВ искат промяна на начина, по който се избират депутатите ни. 
"Преференцията се използва само вътрешно партийно", коментира Георги Първанов. Справедливата данъчна политика, е друга важна тема за хората на Първанов.

Бутонът, който ще натиснем за правителство на ГЕРБ, е по-скоро "не", даже категорично "не", заяви лидерът на АБВ по отношение на следващия кабинет на страната ни.

Първанов уточни обаче, че това не означава, че АБВ ще натисне и бутон "не" на по-ниски сметки за ток през зимата.

От сега Първанов и хората му знаят, че ще бъдат опозиция на мандатоносителя ГЕРБ.

След като тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че трябва да има правителство на споделената отговорност, не само с парламентарна подкрепа, а и с участие на министри,Първанов попита какво точно се споделя.

„В момента няма политическа програма за това как да се управлява държавата", заяви председателят на АБВ и определи случващото се на политическата сцена в момента като разкарване на топката и губене на ценно време.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати