18 Април 2024 г. Четвъртък

ДПС да внимават с търпимостта на българите, предупреди Борисов

2014-10-10 17:15:28

Над 1 млн. български граждани затвърждават позицията, че при ГЕРБ е било най-добре". С това се похвали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на официалната пресконференция на партията за изминалите парламентарни избори.

Макар и с ясен победител още от неделя, от партията на Бойко Борисов настояваха да изчакат окончателните резултати на Централната избирателна комисия (обявени вчера, б.р.), за да заявят следващите си стъпки.

ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави коалиции", категорично заяви Бойко Борисов по една от най-важните теми и обясни, че нито една организация в ГЕРБ не би подкрепила коалиция с ДПС и това изчерпва всякакъв коментар за подобни действия.„Видно е, че ГЕРБ е спечелил повече от сбора на втората и третата политическа сила, взети заедно", се похвали още Борисов и благодари на всички, които са гласували за партията му.

Какво ще прави ДПС - дали ще подкрепя кабинет или ще бъде против, по думите на Борисов, зависи само от тях.

Въпреки това обаче лидерът на ГЕРБ посъветва ДПС да оценят до къде могат да навиват пружината на етническата толерантност и търпимост у нас, защото може да се предизвика неконтролируеми реакции в българите. „По-страшно от това няма", изтъкна Борисов.

Той се похвали също и с увеличените с 9% гласове за ГЕРБ на български мюсюлмани, като посочи, че това е гарант за етническия мир в страната ни. „Никой не иска да управлява с ДПС", продължи с коментарите за движението Бойко Борисов.

„Без мандата на ГЕРБ математически не може да се направи правителство", заяви Борисов за политическото бъдеще на страната ни и определи като безотговорно, ако ГЕРБ не положи всички усилия да състави следващ кабинет заради тежкото финансово и икономическо състояние на страната ни.

„Категорично сме спечелили изборите. В същото време така подреден парламентът генерира нестабилност", продължи с прочита на изборните резултатите лидерът на ГЕРБ.

Именно тук Борисов коментира, че с несериозното си поведение реформаторите изнервят симпатизантите на ГЕРБ.Той е убеден, че партията му ще загуби от насрочените за другата седмица консултации с останалите политически партии, но е видял, че българският народ иска да види дали съединението може да направи силата. За това, че ще загуби от подобни разговори Борисов е разбрал и от хилядите коментари на страницата му в социалната мрежа, сред които - „Никога с ДПС. Никога с БСП. Никога с Реформаторския блок".

„Ако се съставя правителство, трябва да има споделена отговорност. Подкрепа без участие в правителството, за мен не е подкрепа", изненадващо обяви Бойко Борисов за бъдещата конфигурация на правителството ни. „Без да се участва с министри не бихме приели само парламентарна подкрепа", отсече още гербер номер 1.

„Мислихме го много", продължи с признанията Бойко Борисов и добави, че консултации за съставяне на правителство е било най-отговорното решение. „Различни сме с другите. С някои сме по-близки, с други по-далечни", осъзнава още лидерът на ГЕРБ.

Той знае също, че при подобни разговори трябва да се направят компромиси и от двете страни, но едно е да се прави компромис за 200 хиляди българи, а друго е за 1 млн. Именно тук Борисов продължи с коментарите за Реформаторския блок. „Считам, че са по-добри от другите партии", посочи председателят на ГЕРБ, но изтъкна, че зад реформаторите стои Иван Костов и им диктува какво да правят.

Говорейки за реформаторите, Борисов призова да се престане с това - „Бойко дали ще е премиер". „Аз съм бил премиер, кмет, главен секретар", напомни за пореден път биографията си председателят на ГЕРБ.„Радан ми предлага да стана водач на задкулисието - с него да си стоим в парламента, а министрите да тичат и да им казваме какво да правят. Не искам да участвам в това", отбеляза Борисов.
Той разкри, че Радан Кънев от РБ му е звънял онзи ден, но не е вдигнал, не от неуважение, а за да няма никакви съмнения, че ГЕРБ влияе на случващото се в блока.

„По-лошото от това да няма правителство и нови избори, е да има правителство на всяка цена", коментира Борисов и заяви - „като не можем да се разберем ще отидем на нови избори. Искам обаче да положим усилия".
Именно тези усилия се изразяват в консултации с останалите политически партии, които започват в понеделник и първо с БСП.

„Не съм оптимист за съставянето на правителство. Ще положим всички усилия, но за да се случи това, трябват две-три страни", заключи Бойко Борисов.

Както стана вече ясно, отборът на ГЕРБ на тези преговори се състои от Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, като Борисов призна, че се е спрял на тези три жени, защото са достатъчно улегнали, опитни, възпитани, толерантни, както и най-умерени в изпълнителната комисия на партията. „Искаме да положим всички усилия да направим стабилен кабинет и затова сме ги избрали тях", обяви председателят на ГЕРБ.

Женският отбор на ГЕРБ ще има изключителният мандат да взема решение на място, да преговарят, да направят компромис, или да си тръгнат от преговорите. „Нямат право да не се видят с някоя от политически партии", заръча им още Бойко Борисов. Той си постави и срок от десет дни, през който да минат всички консултации.

На пресконференцията с по едно изречение Борисов отговори и на някои актуални и интересни въпроси, като заяви, че Цветан Цветанов няма да бъде министър на вътрешните работи, а самият Бойко Борисов няма никакви амбиции да стане президент.

На прага на следващото Народно събрание председателят на ГЕРБ заяви, че не иска да купува нито един депутат на друга политическа партия. „Не правя това, което не искам да ми се прави", отсече Борисов и напомни, че една година ГЕРБ е издържала в парламента под огромен натиск, с две-три изключения.

От думите на гербер номер 1 стана ясно още, че Цецка Цачева ще бъде предложена отново за председател на 43-тото Народно събрание, след като заемаше този пост и в 41-вия парламент.

Говорейки за изборните резултати Борисов призна, че е привърженик на машинното гласуване и ако то бъде добре защитено от хакерски атаки, ще е много важен вот, който защитава демокрацията.

Ако БСП си беше взела вотът, който традиционно си печели, избирателната активност щеше да бъде по-голяма и нямаше да влязат толкова много партии. Те са си извели поуки, от това, което чувам, и се надявам на следващи избори да имат по-голям успех, защото техният слаб резултат означава нестабилност.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати