27 Април 2024 г. Събота

Реформаторите готови да подкрепят единствено кабинет на мнозинството

2014-10-09 17:16:41

Реформаторският блок е готов да участва в коалиционно реформаторско правителство, но при някои условия.
Едно от тях е да има сигурна парламентарна подкрепа, в която обаче да не участват партиите, подкрепяли правителството на Пламен Орешарски.

Условие номер 2 е и ГЕРБ да има готовност от своя страна да сключат публично политическо споразумение за съставяне на правителство.

Реформаторският блок не спира с исканията и се зарича, че ще участва в следващия кабинет на страната ни, само ако се поемат конкретни ангажименти. Сред тях са бързи реформи в администрацията и съдебната система, в здравеопазването, в пенсионната система и в енергийния сектор.
Десните искат и връщане на доверието в банковата система, по-добра борба с престъпността и корупцията, справяне с демографска криза и промяна в Изборния кодекс.

Няма да подкрепим правителство на малцинството нито на ГЕРБ, нито на ДПС например. За да има реформи трябва да има мнозинство в парламента", заяви на брифинг Радан Кънев след днешното двучасово заседание на Реформаторския блок.

Припомняме, по окончателните данни на ЦИК Кънев и компания влизат с 23 депутати в 43-ото НС.

Реформаторите не дадоха ясен отговор на това дали биха застанали зад правителство с премиер Бойко Борисов, като отбелязаха, че преди да видят програмата на самия кабинет няма да коментират личността на премиера или на някои от министрите.

Реформаторският блок не знае и кои свои хора ще изпрати на консултациите с ГЕРБ, които започват следващата седмица.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева обяви, че в следващите дни ще бъде излъчен екипът за преговорите от страна на РБ. Ще търсим реципрочност и като брой хора, и като ниво на позиция в съответните партии, уточни тя.

Смятам, че трябва в момента да видим къде и дали може да се осигури здрава основа за реформи и да се търси сближаване на позициите, категорична беше Кунева. Тя посочи като обнадеждаващ знак, че Румяна Бъчварова от преговорния екип от ГЕРБ е дала заявка, че оценява предложенията на РБ за съдебна реформа.

Припомняме, освен Бъчварова в екипа, излъчен от ГЕРБ са още Цецка Цачева и Менда Стоянова.

Божидар Лукарски от Реформаторския блок обаче обясни думите си за предизборния трик Казах го на шега. Сега осъзнавам, че е била неуместна и повече няма да си правя такива шеги".

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати