29 Март 2024 г. Петък

България не дължи обяснения на Русия!

2014-10-08 18:16:15

Външният министър Даниел Митов. Снимка: БТА


България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по повод коментар на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин за намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети. 

В Туитър Рогозин пише, че „някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия“, като добавя линк към публикация в агенция ТАСС за решението на България да се откаже от руските бойни самолети.

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов обясни вчера във връзка с програмата "България в НАТО и Европейската отбрана 2020", която предвижда замяна на руските бойни самолети с нов тип изтребители, че нищо не е предрешено. Ако прочетете решението на Министерския съвет - той възлага на министъра на отбраната в срок от 6 месеца да предложи мандати на основните проекти, посочи военният министър.

Шаламанов каза, че доколкото му е известно в България през последните двайсет и няколко години никога не са летели повече от 4-5 изтребителя. Така че, ако ние можем да придобием 8-10 многоцелеви изтребителя, България ще бъде поне четири- петкратно в по-добро състояние, коментира още той.

В своето изявление днес външният министър Митов определя заявеното от руския вицепремиер като напълно неприемливо. 

Външният ни министър посочва, че  квалификациите, отправени от Рогозин към българския министър на отбраната, са крайно недостойни. „Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават липса на уважение към българските институции и държава“, посочва Митов в изявлението си.

По повод подразбиращите се от думите на Рогозин обвинения в нелоялност Митов   заявява, че  „България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни“. 

Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си, припомня външният министър.

Митов отбелязва, че „отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес“. Той обаче посочва в края на изявлението си, че коментари, като този на Рогозин, не допринасят за подобно развитие.

Съобщенията за отказ на България от руските изтребители и хеликоптери предизвика остри реакции в руските медии. „Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести“, "Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пишат медиите в Русия. Според руско издание България е приета в ЕС "не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия".

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати