19 Март 2024 г. Вторник

Цв. Василев: КТБ може да бъде възстановена на минимална цена

2014-10-08 15:22:37

КТБ АД може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото. Това посочва банкерът Цветан Василев в декларация, публикувана на личния му сайт. Според него тази цена би била минимална в сравнение с тази, която би се платила при нейната ликвидация, защото при такава хипотеза цената ще е кумулативна и много по-висока. Василев смята, че възстановяването може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която по негова оценка е над 2,5 млрд. евро.

Банкерът смята, че това би могло да бъде възможно единствено с цената на негови лични загуби - участието му в КТБ АД, както и в други компании - на които е готов и които е декларирал на консорциума от частни инвеститори. Цветан Василев признава, че е успял да привлече тези инвеститори след много срещи и преговори след бруталните събития от това лято. Концепцията се основава точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката по тяхната оптимална стойност. Това автоматично изключва продажбата на основните активи на подценени цени, посочва Цветан Василев.

Цялата тази концепция на акционерите и на новите потенциални инвеститори е в рязък контраст с поведението на квесторите и на БНБ, които вече подготвят почвата за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши. Това поведение странно съвпада с тържествените декларации от тандема Цонев-Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД, смята Василев.

По негово мнение „добрите" кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в „добри" ръце, за да могат да покрият частично разхода на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ АД. Банкерът допълва, че така наречените „лоши" кредити, идентифицирани като лоши по неконвенционална и вероятно неслучайна методология, обслужваща интересите на организаторите на атентата срещу КТБ АД, са предназначени за „доказателствен материал" за обвинението срещу него и неговите колеги.

„Въпреки унизителното отношение към мен и колегите ми, подклаждано главно от въпросния ликвидационен център, аз работя непрестанно по тази трудна задача - трудна не защото е невъзможна, а защото има няколко центъра, които непрекъснато работят за възпрепятстването на възстановяването на КТБ АД", признава още банкерът в декларацията си.

Василев подчертава, че напоследък са зачестили „сигналите" срещу хора, защитаващи каузата на КТБ АДи работещи по неговата правна защита, относно „злоупотреби" с активи, финансирани от КТБ АД. Той е категоричен, че връх на тази тенденция са отворените писма от КТБalive, вложители на КТБ АД и Комитета за финансова и банкова стабилност, съпроводени със сигнали до българската прокуратура. Именно заради това през целия период от поставянето на КТБ АД под особен надзор досега, основните му усилия са насочени в две главни направления: 1. Защита на активите КТБ АД от посегателствата на онези, които изготвиха плана за унищожение на банката и 2. Възстановяване на КТБ АД.

Имам сериозни съмнения, че правната кантора, обслужваща съответните изнудвачи, които се превърнаха и в своеобразни ликвидатори на КТБ АД, сега стои зад всички сигнали, схеми и подбудителства срещу банката и нейните акционери. По ирония на съдбата, въпросните изнудвачи, които стоят зад атаката срещу КТБ АД, удобно заблуждават обществото в противното", пише още Цветан Василев.

По повод на разпространените информации за продажба на СФ Парачин, Сърбия, той обяснява, че търси най-доброто решение за завода, но в никакъв случай това решение няма да бъде в ущърб на КТБ АД. Нещо повече, независимо от трудностите, свързани с неизпълнението на поети ангажименти от КТБ АД по този проект, в резултат на поставянето й под специален надзор, проектът ще бъде спасен, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите й, категоричен е банкерът.

Интерес за продажбата (покупката) на активите по подценена стойност имат само тези, които целят ликвидацията на КТБ АД и личното си облагодетелстване. В конкретния случай, същите тези „морално чисти" хора не се посвениха да предложат срамна сделка на заинтересован от покупка на подценени активи - срещу свидетелстване срещу мене. Подход, който разбира се, се насърчава услужливо от онези, които работят по съшиването на доказателствата за моята и на моите колеги вина, продължава Василев.

Според него аналогичен е и случаят и с Виваком. „Ако не беше нашата съпротива, досега акциите на Виваком щяха да лежат в някое дебело чекмедже. Представяте ли си, че в България е възможно изпълнителен директор на компания да укрива книга на акционери и временни удостоверения с една единствена цел - да услужи за постигане на целите на своите покровители. По едно стечение на обстоятелствата този изпълнителен директор е един от „достойните" свидетели на обективното следствие и прокуратура. Същият доказано е фалшифицирал документи заедно с други лица от т.нар. група на 7-те (вече 6-те), управлявана от основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, което също не значи нищо за компетентните органи", коментира Цветан Василев.

Той подчертава, че същият този правен център на атаката е поискал несъстоятелност на въпросната компания още през май с една цел - да присвои 14,5 млн евро и да се добере до акциите на Виваком.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати